ANKARA (AA) - Hamas'ın Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Hamas'ın büyük ve güçlü bir hareket olduğunu belirterek "Biz hiçbir zaman İsrail'in Filistin topraklarını işgalini kabul etmeyeceğiz. Hamas'ın silahını ve mücadelesini bırakması mümkün değildir. Tabii onlar Hamas'ın bir gün bu mücadeleyi bırakacağı hayalini kuruyorlar. Allah'ın izniyle bu hayalleri hiçbir zaman gerçek olmayacak." dedi.

Hamas Sözcüsü Zuhri, Önder Genç ve Kudüs Bilinci Derneği tarafından Ankara'da düzenlenen "Kudüs'ü sahipleniyoruz" başlıklı programa katıldı.

Zuhri, buradaki konuşmasında, Kudüs'ün köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getirerek "Bir fikir hareketi olan Hamas olarak biz Kudüs'ün özgürleştirilmesi için elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı.

Filistin'in Yahudiler tarafından işgalinin Balfour Deklerasyonu ile başladığının altını çizen Zuhri, "Bunun en önemli sebebi Avrupalıların Yahudilerden kurtulmak istemesiydi." diye konuştu.

Zuhri, bu şekilde bütün dünyadaki Yahudilerin Filistin'e göç etmesinin sağlandığına dikkati çekerek İngilizlerin Yahudilerin Filistin'de toprak almasını kolaylaştırdığını kaydetti.

"Filistinlilerin Yahudilere topraklarını sattığı" iddiasının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Zuhri, "İngiliz yönetimi, Filistinlilerden topraklarını zorla aldı ve Yahudilere verdi." dedi.

Zuhri, Yahudilerin Batı dünyasına sırtını yasladığını, Filistinlilerin de İslam ümmetine güvendiğini vurgulayarak, "Biz Filistin'in özgürlüğüne kavuşacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Türk halkının Filistin'i sevdiğine ve önem verdiğine dikkati çeken Zuhri, "Eğer İslam ümmeti uyanmazsa ve kendi geleceği için adımlar atmazsa Filistin meselesi çözülemeyecek." ifadelerini kullandı.

- "Gazze halkının sorunları hala devam ediyor"

Hamas ve Fetih heyetlerinin 12 Ekim'de Kahire'de imzaladığı ve Filistin’deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşması" hakkında değerlendirmelerde bulunan Zuhri, Hamas ve Fetih hareketlerinin 2007 yılında başlayan bir ayrılık içinde olduğunu belirtti.

Zuhri, Hamas'ı etkisiz hale getirmek için uluslararası bir hareketin bulunduğunu ama Hamas'ın buna rağmen ayakta kaldığını dile getirdi.

Hamas'ın 2014'te Gazze'deki yönetimi, Filistin Uzlaşı Hükümetine devretme konusunda karar aldıklarını anımsatan Zuhri, Hamas ve Fetih arasındaki meselenin çözümü için bir heyetin oluşturulması teklifinde bulunduklarını belirtti.

Zuhri, bu süreç içerisinde Gazze'nin oldukça yoğun bir ambargoya maruz kaldığına dikkati çekerek "Üzülerek söylüyorum ki o dönemki Fetih hükümeti bu ambargonun oluşmasını kolaylaştırdı." dedi.

Yapılan görüşmelerden sonra Fetih hareketi ile sağlanan mutabakat çerçevesinde Gazze'deki bütün idarenin Filistin hükümetine devredildiğini ifade eden Zuhri, Gazze'deki halkın sorunlarının ise hala devam ettiğini ve bu konuda henüz bir gelişme kaydedilmediğini söyledi.

Zuhri, Filistin hükümetinin Gazze halkına kendi vatandaşı gibi davranmadığını, ihtiyaç ve sıkıntılarını önemsemediğini vurgulayarak "Biz hükümetin Gazze'ye yardım etmesini istemiyoruz, bütün Filistin vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olmasını ve yaşamasını istiyoruz sadece." diye konuştu.

- "Hamas büyük ve güçlü bir harekettir"

Hamas'ın her zaman uzlaşıya açık olduğunun altını çizen Zuhri, "Biz sıkıntılardan şikayet etmek yerine, sıkıntıların çözümü için önerilerde bulunuruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Hamas'ın sorunların çözümü için gösterdiği iradeyi Fetih'in de göstermesini isteriz." diyen Zuhri, Hamas'ın gücünü kaybetmesi nedeniyle Fetih ile anlaştığı iddialarının ise gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

"Hamas büyük ve güçlü bir harekettir." ifadesini kullanan Zuhri, İsrail'in barışın sağlanması için Hamas'ın silah bırakması şartını öne sürdüğünü kaydetti.

Zuhri, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz hiçbir zaman İsrail'in Filistin topraklarını işgalini kabul etmeyeceğiz. Hamas'ın silahını ve mücadelesini bırakması mümkün değildir. Tabii onlar Hamas'ın bir gün bu mücadeleyi bırakacağı hayalini kuruyorlar. Allah'ın izniyle bu hayalleri hiçbir zaman gerçek olmayacak."

Filistin'de mevcut şartların zorluğuna işaret eden Zuhri, Allah'a tevekkül ettiklerini, Filistin'in özgürleştirilmesi bütün İslam ümmetinin hedefi olduğunda bu toprakların özgürleştirileceğini sözlerine ekledi.