Şebeke suyundaki kirecin ısıtma sistemlerinin su geçişlerinde ve petek diplerinde birikmesi, her ay düşen ısınma konforu sebebiyle kabarık faturalar ödemenize yol açar. Isınma maliyeti artarken sistemin verimlilik kaybı yaşamasına yol açan bu kireç birikmesinden kaynaklı sorunların tek çözümü; Petek Temizleme işleminin düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Birkaç yıllık aralıklarla peteklerin ve tüm tesisatın kireç atıklarından temizlenmesi, sistemin verimlilik kaybı olmadan kış boyunca konforlu ısınmasını sağlayacaktır.

Şebeke suyundaki kirecin, petek diplerinde birikmesiyle birlikte peteklerin alt kısmı ısınmaya, sistemin ürettiği ısının büyük bölümü boşa gitmeye başlar. Çamaşır ve bulaşık makinalarında kimyasal ürünler kullanılmasına rağmen aynı problemin, tıpkı bu makinalar gibi şebeke suyu kullanan ısıtma sistemlerinde de olduğu bilinmiyor. Yüksek miktarda kireç içeren şebeke suları tesisatta dolaşırken sıcaklıkla birlikte peteklere yapışmakta, yerçekimiyle petek diplerine çöken bu kireç zamanla yoğun çamurlaşmaya neden olmaktadır. Bu çamurlaşmanın katılaşmasıyla birlikte sıcak su peteklerin diplerine ulaşamadığından, alt kısımlarda ısınma sorunları oluşur. Bu problemin çözülmesi için petek temizleme makinaları ile gerçekleştirilen temizliğin ertelenmeden yapılması gerekir. Aksi halde peteklerdeki birikintiler daha da artarak alt kısımların tamamen soğuk kalmasına, tesisatın su geçişlerinin tıkanmasına sebep olur.

Petek içerisindeki kireç ve diğer madde birikintilerinin temizlenmesi için eskiden peteklerin sökülmesi gerekirken artık kapalı devre yıkama makinalarıyla yapılan bu işlem sayesinde temizlik işlemi çok daha pratik bir biçimde tamamlanır. Petekler sökülmediği için metal yüzeyler havayla temas etmemekte, böylece paslanma sorunları da yaşanmamaktadır. Tesisata bağlanan bu petek yıkama makinalarıyla tüm tesisat ve petekler tek seferde, tek yerden pratik bir biçimde bağlanan makineler ile çok kısa sürede temizlenebilir. Bu işlem sırasında petekler sökülmediği için peteklerin temizlenmesi için bir saatten kısa süre yeterli olmaktadır. Bu pratik yöntemle merkezi ısıtma sistemlerinin petekleri dahi tek seferde temizlenmektedir. Temizlik sırasında özel kimyasal karışımların kullanılması, petek diplerinde yoğunlaşan pisliğin tamamen çözülmesini sağlar. Yıkama makinalarının çift yönlü su uygulayarak gerçekleştirdiği durulama işlemi, çözülen bu petek içi pisliğin tüm tesisattan tahliye edilmesiyle sonuçlanır.