İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, adaleti yürütmeyi gerçekleşen kurumların sağladığını, mahkemelerin ise bozulan adaleti düzelten makamlar olduğunu ifade ederek, "Eğer yürütmede, icraatın içinde bulunanlar olarak biz, adalet noktasında görevimizi tam yaparsak, mahkemelere çok fazla görev ve iş düşmez. Onun için her birimiz adaletin, hakkın, hukukun yerli yerine konulması bakımından ayrı ayrı görevliyiz." dedi.

Yenikapı'daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen Avrupa Yakası 2. Grup Muhtarlar Buluşması'nda konuşan Şahin, bu tür toplantıların görüş alışverişinde bulunulması açısından verimli olduğunu söyledi.

Ulaşılmayan ve derdine çare olunmayan insanların çektiklerinin yöneticilerin omuzlarında bir yük olarak duracağını anlatan Şahin, "Bu insanların çaresizliği ve muhtaçlığıyla baş başa kaldıklarında çektikleri bir 'ah' inanın sizi ve bizleri mahvedebilir. Bu nedenle özellikle bizim sosyal yardımlaşma vakıflarımızla doğrudan ve ciddi bilgi alışverişinde ve iletişiminde bulunun." diye konuştu.

Muhtarları "mahallelerini en iyi tanıyan insanlar" şeklinde tanımlayan Şahin, şunları kaydetti:

"Kim fakirdir, kim değildir? Bu konularda muhtarlardan gelen meselelerle öncelikli ilgileniliyor. Biz hak edene hakkını vermek durumundayız. Adalet de tam budur. Eğer bir insan ödülü hak ediyorsa, ona ödülü vermektir adalet. Adaleti de birlikte sağlayacağız. Çünkü adaletin sağlandığı yerler, icra yerleri, yani yürütmedir, sizler, bizler gibi hizmet eden kurumlardır. Adaletin sağlandığı yerler, mahkemeler değildir. Mahkemeler, adalet bozulursa, adaleti düzeltme yerleridir. Eğer yürütmede, icraatın içinde bulunanlar olarak biz, adalet noktasında görevimizi tam yaparsak, mahkemelere çok fazla görev ve iş düşmez. Onun için her birimiz adaletin, hakkın, hukukun yerli yerine konulması bakımından ayrı ayrı görevliyiz."

- "Hedefimiz, amacımız bir"

Vali Şahin, muhtarlarla buluşma toplantılarında, birtakım düzenlemelerin sahadaki yansımalarını birlikte istişare etme, eksiklikleri, aksayan yönleri belirleme, karşılıklı destek ve yardımda bulunulması gibi konuları görüşme imkanı bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Hepimiz bulunduğumuz noktada, halkımıza hizmet etmekle görevliyiz. Bütün hedefimiz, vatandaşımıza hizmet götürmek ve onların hayatını daha da kolaylaştırmaktır. Dolayısıyla hedefimiz, amacımız bir. Elimizde kullandığımız ve adına yetki dediğimiz enstrümanımızda aslında ortak. Önemli olan bunu birlikte çok uyumlu ve en iyi şekilde işletmek ve insanımıza en iyi hizmet edebilmektir. Onun hayatının refah seviyesini yükseltmek ve mutluluğunu artırabilmektir. Muhtarlarımız görev yaptıkları mahallelerde çok ciddi bir yükü omuzluyor. Birtakım mahallelerimiz nüfus yoğunluğu itibarıyla taşradaki birçok ilden daha büyük olabiliyor. Onlara tek başınıza, çok da geniş olmayan yetkinizle, kıt kanat imkanlarınızla hizmet etmeye çalışıyorsunuz. En azında hizmet götürülmesi için kurullarla arada bir bağ oluşturmaya çalışıyorsunuz. Onun için siz muhtarlarımızın yaptığı iş çok daha zor ve bana göre çok kutsaldır. Bunun için sizlere çok teşekkür ediyorum."

- "Desteği karşılıklı olarak daha da artırmamız lazım"

İstanbul Valisi Vasip Şahin, kamu kurumları olarak birtakım hizmetleri kendi başlarına vatandaşa götürmenin mümkün olduğunu, insanlara ulaşabilmelerinin çok da güç olmadığını hatırlatarak, muhtarların destek vermesiyle bunun daha kolay ve verimli bir şekilde gerçekleştiğini kaydetti.

Muhtarların desteğiyle hizmetin isabetli olmasının iki kat daha kolay sağlandığını, sahada yaptıkları çalışmalarla buna birçok kere şahit olduklarını vurgulayan Şahin, şunları aktardı:

"Onun için ilçelerde kaymakamlarımız başta olmak üzere görevli arkadaşlarımız muhtarlarımızla yoğun diyalog içerisinde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, muhtarlarımızın görevlerini daha iyi icra etmeleri için fiziki imkanlar sağlıyor. Biz de kamu hizmetlerinde sizlerin taleplerine daha bir öncelik vererek ve daha bir dikkatli yaklaşarak destek vermeye çalışıyoruz. Muhtarlarımız da bu konuda bizlere destek veriyorlar. Bu desteği karşılıklı olarak daha da artırmamız lazım. Özellikle fakir, mağdur ve muhtaç insanlarımıza ulaşma noktasında muhtarlarımızdan çok güç alıyoruz. Bu gücümüzün biraz daha fazlalaşması lazım. Ulaştığımız insanlar kadar belki de ulaşamadığımız, çare olduğumuz insanlar kadar belki de çare olamadığımız insanlar var."

Kamu kurumlarının İstanbul il müdürlerinin de katıldığı toplantı, basına kapalı devam etti.