ROMA (AA) - İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Afrika'dan Avrupa'ya gerçekleştirilen Akdeniz'deki düzensiz göçe ilişkin, "Son aylarda yaşanan olağanüstü düşüşten memnunum. Eldeki sayılar etkileyici. 2016'nın Temmuz-Kasım döneminde 107 bin sığınmacı gelirken, 2017'nin aynı döneminde bu sayı 33 bine kadar geriledi. Bu etkileyici bir düşüş." dedi.

Fildişi Sahili’nin başkenti Abidjan'da düzenlenen 5. Afrika Birliği-Avrupa Birliği Zirvesi'ne katılan Gentiloni, burada yaptığı konuşmada, Akdeniz'in Libya ile İtalya arasında kalan merkez kısmında son yıllarda fenomen haline gelen düzensiz göç rotasına değindi.

Zirvenin ana gündem maddelerinden olan düzensiz göç konusunda en işlek rotalardan biri olan Libya ile İtalya rotasındaki sığınmacı geçişlerinde son aylarda görülen düşüşe işaret eden Gentiloni, "Düzensiz göçte son aylarda yaşanan olağanüstü düşüşten memnunum. Eldeki sayılar etkileyici. 2016'nın Temmuz-Kasım döneminde 107 bin sığınmacı gelirken, 2017'nin aynı döneminde bu sayı 33 bine kadar geriledi. Bu etkileyici bir düşüş." diye konuştu.

Daha az sığınmacı gelişinin olumlu yanlarına vurgu yapan Gentiloni, "Daha az geliş, insan kaçakçılığının zayıflamasına yol açar ve Avrupa Birliği ile Afrika Birliği'ne bir tokat niteliğinde olan denizlerdeki ölümlü vakaları azaltır." ifadesini kullandı.

İtalya Başbakanı, bu noktaya, Libya ile İtalya arasında geçen şubat’ta imzalanan memorandum çerçevesinde Libya Sahil Güvenlik ekiplerinin güçlendirilmesi, Libya'daki yerel yönetimlerin teşvik edilmesi ve Akdeniz’de arama-kurtarma yapan sivil toplum kuruluşlarıyla yeni anlaşmalar imzalanması da dahil, birçok operasyon sonucunda gelindiğini aktardı.

"İtalya, başı dik şekilde üzerine düşeni yaptı. Şimdi de diğer Afrika ülkelerinin üzerine düşen katkıyı yapmasını umuyoruz." diyen Gentiloni, Afrika ülkelerine maddi katkı sağlama çağrısında bulundu ve bunun sadece İtalya, Almanya, Vişegrad dörtlüsü ve AB’den gelecek mali kaynakla sağlanamayacağını vurguladı.

Gentiloni, Libyalı yetkililerin ülke genelinde kontrolü sağlamalarını takiben geri gönderme politikaları üzerinde çalışmak istediklerini belirtirken, bununla sınır dışı etme prosedürünü kastetmediğini aksine hükümetler arası anlaşmaları söylediğini bildirdi.

Gentiloni, Afrika’nın kaderinin Avrupa’nın geleceğine bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.