ROMA (AA) - Türkiye'nin de yer aldığı 11 ülke, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) 100 milyon dolar ek kaynak sağlayacaklarını bildirdi.

BM çerçevesinde, İsveç, Ürdün ve Mısır'ın öncülüğünde İtalya’nın başkenti Roma’daki BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) genel merkezinde "Haysiyeti Korumak ve Sorumluluğu Paylaşmak: Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) için Toplu Eylem Olağanüstü Bakanlar Konferansı" düzenlendi.

Konferansa, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krahenbühl ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Jose Graziano Da Silva’nın yanı sıra 42 ülke ve başta İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), AB, Arap Birliği olmak üzere bazı uluslararası örgütlerin temsilcileri katıldı.

Konferansta, Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ümit Yalçın başkanlığındaki diplomatik heyet temsil etti.

Konferansın açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, "Gazze'de Filistinlilerin maruz kaldığı baskıyı hepimiz biliyoruz, fakirlik, elektrik sıkıntısı, kısıtlamalar, periyodik şiddet ve korku, bu sebeple her an yeni bir ihtilaf çıkabilir." dedi.

UNRWA’nın kuruluşundan bu yana en kötü ekonomik krizle karşı karşıya kaldığının altını çizen Guterres, şöyle konuştu:

"İsrail-Filistin sorununda adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılana kadar UNRWA'nın çalışmaları hayati önem taşımaya devam edecek. Hayat kurtarıcı insani yardım ve sağlık hizmetlerinin sağlanması, eğitim yoluyla Filistin toplumunun geleceğinin inşası ve 5 milyondan fazla Filistinli mülteci için güvenlik, insan hakları ve haysiyetin korunması bakımından hayati derecede önemli."

UNRWA’nın çalışmalarıyla işgal edilmiş Filistin topraklarının yanı sıra Ürdün ve Lübnan’da da istikrarın sağlanmasına katkıda bulunduğunu belirten Guterres, ekonomik krizin tüm bu kazanımları riske attığını dile getirdi.

Bunun olmasına izin verilemeyeceğini ifade eden Guterres, tüm ülke ve kuruluşlara UNRWA’ya destek olmaları yönünde çağrıda bulundu. Guterres, UNRWA’nın kampanya mesajı "Onura paha biçilemez" cümlesini tekrar ederek, "İnsani dayanışma ve barışa atılan akıllıca adımlar için UNRWA’ya tam ve cömert desteğimizi verelim." dedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Es-Safadi de UNRWA’nın sürdürülmesinin dünyanın 70 yıldır adaletsizlik içinde yaşayan Filistinli mültecilere verdiği sözü hala tuttuğunu gösteren bir mesaj olduğunu söyledi.

- Türkiye, UNRWA'ya 10 milyon dolar ek katkıda bulunacak

Türkiye, UNRWA'ya 2018 yılı için yaptığı 1,5 milyon dolarlık yardıma ilave olarak 10 milyon dolar daha katkıda bulunacağını bildirdi.

Türkiye’yi toplantıda temsil eden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ümit Yalçın yaptığı konuşmada, ABD’nin UNRWA'ya yaptığı yardımları ciddi ölçüde azaltmasına ilişkin kararına atıfla, uluslararası toplumun Filistinli mültecilere yardım konusunda her zamankinden daha fazla duyarlı olması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin UNRWA'ya desteğinin artarak süreceğini kaydeden Yalçın, şu an UNRWA Tavsiye Komisyonu Başkan Yardımcılığını yürüten Türkiye'nin temmuz ayında başkanlığı devralacağını ve bu alandaki çalışmalarının daha da yoğunlaşacağını bildirdi.

Türkiye'nin UNRWA aracılığıyla Gazze’ye yönelik yaptığı yıllık un yardımının da 26 bin tona çıkarılacağını duyuran Yalçın, Türkiye’nin yıllık katkısına ilave olarak 10 milyon dolar daha katkı yapacağını açıkladı.

Büyükelçi Yalçın, UNRWA Genel Komiseri Krahenbühl ile yaptığı ikili görüşmede, Filistin-İsrail meselesinde ABD’nin attığı yanlış ve tehlikeli adımların maalesef insani boyuta da menfi etki yaptığını, en azından insani hususların siyasileştirilmemesinin beklendiğini, Türkiye'nin İİT Zirve Dönem Başkanı olarak örgüt içerisinde de UNRWA’ya ve Filistin davasına yönelik farkındalığın ve desteğin arttırılmasına yönelik çaba sarf ettiğini anlattı.

Büyükelçi Yalçın ayrıca, Türkiye'nin UNRWA'nın uluslararası toplumun konuyla ilgili farkındalığını arttırmak amacıyla planladığı “Dignity is priceless” (Onura paha biçilemez) kampanyasını da desteklediğini ifade etti.

- "UNRWA'ya 100 milyon dolar ek kaynak sağlandı"

Konferansın ardından Guterres, es-Safedi, Şukri, Wallström ve Krahenbühl ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan UNRWA Genel Komiseri Krahenbühl, UNRWA'nın insan gelişimine katkısının elzem olduğunu belirtti.

Krahenbühl, "Konferans sırasında UNRWA'nın şu an içinde bulunduğu ekonomik krize ilişkin endişeler dile getirildi ve pek çok ülke ek kaynak duyurusu yaptı. Böylece, UNRWA yaklaşık 100 milyon dolar ek kaynak elde etti. Bunu çok önemli bir ilk adım olarak değerlendiriyoruz." dedi.

Kesin liste ülke isimleri ve katkı miktarlarıyla daha sonra açıklanacak olmak üzere Türkiye, Katar, Kanada, Fransa, İsviçre, Yeni Zelanda, Norveç, Kore, Meksika, Slovakya ve Hindistan'ın UNRWA'ya ek fon vereceğini açıkladığını belirten Krahenbühl, elde edilen ek kaynakla UNRWA’nın birkaç ay daha yaklaşık yaz ortasına kadar hizmetlerini sürdürebileceğini dile getirdi.

- "Önümüzde uzun bir yol var, çalışmaya devam etmeliyiz"

BM Genel Sekreteri Guterres, UNRWA hizmetlerinin ne pahasına olursa olsun devam etmesi gerektiğini belirtti.

Gazze ve Suriye'deki acil durumlarda, hayatların kurtarılması ve haysiyetin korunması adına UNRWA'ya ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Guterres, UNRWA servisleri devam etmezse bölgedeki güvenliğin çok ciddi hasar alacağını söyledi.

Guterres, "Bugün çok önemli bir ilk adım atıldı ama önümüzde uzun bir yol var. Bu yüzden çalışmaya devam etmeliyiz." dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, sonuçtan bir "ilk adım" olarak memnuniyet duyduğunu ancak çabaların devam etmesi gerektiğini söyledi.

Şukri, "ABD'nin geçmişte UNRWA'ya önemli katkılarda bulunduğunun farkındayız. Bu katkıların yanı sıra Filistin Devleti'nin kurulması, bölgedeki güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik barış sürecine katkılarının ve önemli rolünün devam etmesini temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ürdün Dışişleri Bakanı es-Safadi de "15 Mayıs’ta trajedilerle dolu bir 70 yılı geride bırakmış olacağız. Bu soruna adil bir çözüm bulunabilmesi için dünyanın bu olaylarla yüzleşmesi gerekiyor. Bugün dünyanın UNRWA’nın yanında durduğuna dair güçlü bir mesaj veriyoruz. Çünkü UNRWA 500 binden fazla Filistinli öğrencinin ve 3 milyondan fazla insanın temel ve hayati ihtiyaçlarını karşılıyor." diye konuştu.

Bugün toplanan fonla umut verici bir başlangıç yapıldığını ifade eden es-Safadi, bu sayede "Dünya Filistin'i yalnız bırakmayacak." mesajı verildiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yıl aralık ayında Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını duyurmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, 16 Ocak'ta yaptığı açıklamada, UNRWA'ya verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünün "tekrar gözden geçirilmek üzere" askıya alındığını bildirmişti.

Filistin İstatistik Merkezi verilerine göre, UNRWA'ya kayıtlı 5,9 milyon Filistinli mülteciden 2,1 milyonu Ürdün'de, 1 milyon 445 bini Gazze'de yaşıyor, bunu sırasıyla Batı Şeria, Suriye ve Lübnan takip ediyor.