İZMİR (AA) - İzmir Büyükşehir Belediyesinin 5 milyar 450 milyon liralık 2018 yılı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun başkanlık ettiği meclis toplantısında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, hazırlanan bütçeyi eleştirdi.

Bütçenin sokağın gerçeğinden uzak olduğunu ifade eden Doğan, İzmir'in parasının yatırımlara değil, sabit harcamalara ayrıldığını savundu.

Hazırlanan bütçede, 2 milyar 900 milyon liralık kısmın yatırımlara ayrıldığının görüldüğünü, bu miktarın üzüntü verici olduğunu belirten Doğan, "Bu tablo İzmir'e yakışmıyor, başarısız bir bütçe taslağıdır. Görünen o ki tıpkı İzmirlilerin sizden ümidi kestiği gibi, siz de İzmir'den ümidi kestiniz. Anlaşıldığı üzere, seçim rehavetine erken kapıldınız." diye konuştu.

Kentte yeni katı atık tesisleri kurulması için bütçeden sadece 300 bin lira ayrıldığını ifade eden Doğan, projenin 2019 yılına kaldığını, her yıl bütçede aynı vaatlerin görüldüğünü, bu yıl da Harmandalı Çöp Tesisi'ni iyileştirme çalışmaları için 4 milyon 100 lira'nın ayrıldığını kaydetti.

- "Otopark ücretlerine gizli zam yapılmış"

Bütçede otopark ücretlerine gizli zam yapıldığını iddia eden Doğan, şunları söyledi:

"Birçok kentte ilk yarım saat, hatta ilk bir saat ücretsiz park hizmeti verilmekteyken, yaptığınız zamların elle tutulur hiçbir yanı yok. Eskiden otopark ücretleri 0-12 saat arasında 7,5 lira olurken şimdi 0-3 saat arası 8 liraya, 3-6 saat arasındaki tarife 10 liraya, 6-12 saat arası 12 liraya, 12-24 saat arası 15 liraya yükseldi. Yeni tarife 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanacak. Belediye otoparklarındaki yüksek fiyat politikasının yeniden gözden geçilmesini ve ücretlerin düşürülmesini bir kez daha talep ediyoruz."

- "Borcumuz 2 milyar 800 milyon lira"

Doğan'nın eleştirilerine yanıt veren Kocaoğlu, kenti kalkındırmak üzere sadece belediye hizmetleri yapmadıklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin şu anda 2 milyar 800 milyon lira borcu olduğu bilgisini veren Kocaoğlu, "Borçlanma kapasitemiz 9 milyar 800 milyon liradır. Borçlanma kapasitesinin yüzde 30'unu kullanıyoruz. Biz iflas etmemek üzere, bu belediyeyi yönetiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Trafik konusunun her kente olduğuna işaret eden Kocaoğlu, kendi olanaklarıyla bu sorunu çözmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Meclis toplantısında, İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2018 yılı bütçesi, AK Parti Grubu'nun ret oylarına karşılık oy çokluğuyla 5 milyar 450 milyon lira olarak kabul edildi.