İzmir hediyelik eşya ürünleri, şehrin ve çevresindeki tüm ilçelerinin sokaklarında yürüdüğünüzde, elinizi atmadan duramayacağınız renkli el emeği ürünler, tadına bakmadan geçemeyeceğiniz yerel lezzetler ve kentin yaşam tarzı ile özdeş hale gelmiş desenlerin bulunduğu eşya kategorilerinin tümünü kapsar. İzmir’ in merkezinin yanında şehre bağlı bulunan Çeşme, Bergama, Karaburun, Kemalpaşa, Seferihisar, Urla, Selçuk, Tire, Torbalı ilçelerinde tarihi ve kültürel geziler yaparken İzmir'e özgü hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Kentin ve ilçelerinin tarihi özelliklerini ve yaşam tarzını yansıtan magnetler, anahtarlıklar, bardaklar, tepsiler, saatler, kupalar, tabaklar, çantalar, ayna ve dekoratif eşya çeşitleri İzmir hatırası hediyelik eşya ürünleri arasında en çok tercih edilenlerdendir. Zeytincilik ve bağcılığın yaygın olduğu bölgeden zeytin, zeytinyağı, şarap çeşitleri ve yöreye özgü İzmir tulumu İzmir hediyelik yiyecek ürünleri olarak alınabilir. Bergama ve bölgesinde el dokuması kilimler ve Kemalpaşa Nazarköy ’ün çeşitlerini görünce etkileneceğiniz cam eşya çeşitleri İzmir’ e özgü hediyelik eşyalar arasında ustalarının izini taşıyan el emeği ürünlerdir. Her yıl Kurtuluş Savaşı destanının en önemli final zaferi ve İzmir’in kurtuluşu kabul edilen 9 Eylül tarihini içine alacak şekilde tarihleri belirlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, ülkemizin ticari, kültürel, sanatsal ve eğlence etkinlikleri ile en kapsamlı ve uluslararası üne sahip Kültür Park’ta düzenlenir. Geziniz bu tarihlere denk geldiğinde fuardaki standlar, Kemeraltı Çarşısı, Anafartalar Caddesi, Urgancılar Çarşısı, Kuyumcular Çarşısı ve sokak satıcıları, İzmir hatırası hediyelik eşya ürünleri bulabileceğiniz en zengin ürün çeşidine sahip yerlerdir.

İzmir’e seyahat amacı deniz tatili, eğlence, iş, konser, sergi, fuar, tarihi ve kültürel gezi gibi birçok farklı sebeplerle ilgili olabilir. Seyahatin amacı ne olursa olsun başta İzmir Kemeraltı hediyelik eşya ürünleri olmak üzere İzmir’ e özgü hediyelik eşyalar ve İzmir hatırası hediyelik eşya almadan dönülmez. İzmir in neyi meşhur hediyelik ne alınır diye düşünmeden İzmir seyahatinizin unutulmaz anıları için, çarşıların, semt pazarlarının ve dükkânların sunduğu farklı alışveriş seçeneklerinden faydalanarak birçok ürün bulabilirsiniz. Bunların arasından, İzmir’den alınacak yöresel İzmir hediyelik eşya ürünleri arasında en meşhurları aşağıda sizin için listelenmiştir:

1. Tulum Peyniri 

İzmir tulumu yöresel adıyla Bergama Tulum Peyniri olarak bilinir. Coğrafi işaret alan İzmir tulum peyniri, kent ile özdeşleşmiş tescilli bir üründür. İzmir hediyelik yiyecek çeşitlerinden olan tulum peynirinin ilk türü, Bergama Yörük köylerinde üretilerek sonradan şehre dağıldığı için, marketlerde, şarküterilerde, Havra Sokağında kent pazarlarında Bergama tulumu adı ile de satıldığını görebilirsiniz. İzmir halkı yöresel olarak farklı kelime ve ifadelere gösterdikleri hassasiyetle ünlüdür. Eğer peyniri yöre halkından birinden satın alıyorsanız İzmir Tulumu istediğinizde sizi Bergama Tulumu diye düzelttiğinde şaşırmayın. Tulum peyniri günümüzün en sevilen peynir çeşitlerinden olan ve seyahat dönüşünde götürebileceğiniz en lezzetli İzmir hediyelik eşya türlerindendir. Deri tulumda hazırlanan kuru türlerini alışveriş yaptığınız yerden vakumlu alabilir ya da vakumlatabilirsiniz. Teneke tulumda salamura olarak hazırlananları yerel ya da kurumsal markalardan ambalajlı olarak alabilirsiniz.  İzmir’ e özgü hediyelik olarak sevdiklerinize ve ailenize götüreceğiniz bu lezzetli ürünlerin tiryakisi olacaksınız.

2. Zeytinyağı  

Ege ovalarının bereketli topraklarının en lezzetli ürünlerinden biri, asırlık zeytin ağaçlarından toplanan zeytinler ve onlardan elde edilen halk arasında “sıvı altın” olarak bilinen zeytinyağı türleridir. Organik zeytinyağı, İzmir denince aklan gelen en doğal ve sağlıklı İzmir hediyelik yiyecek ürünüdür. Şehrin merkezindeki çarşı ve pazarlardan, çevresindeki tüm ilçelerine kadar semt pazarlarında ve dükkânlarda organik zeytinyağı bulabilirsiniz. İzmir ilçelerinin köylerinin naturel ve organik sızma zeytinyağı türünün kokusu ile rengi kendini hemen size hissettirir. Özellikle taş baskı, soğuk sıkım ve erken hasat zeytinyağı yapılan türlerindeki yağın her damlasında, binlerce Ege zeytininin kokusunu alabilirsiniz. İzmir hediyelik eşya türlerinin en sağlıklı olanı, sebze yemeklerinin vazgeçilmez unsuru zeytinyağı, salatalara ve kahvaltılara katkıda bulunduğu lezzeti ile ailenize, dostlarınıza verilecek en güzel hediyelerdendir. 

3. Nazarköy Boncuğu

Semavi inanışlardan bağımsız bir şekilde, kadim uygarlıkların tümünde binlerce yıl boyunca kullanım biçimi değişmeksizin varlığını koruyan Nazar Boncuğu, dünya üzerinde büyük bir ortak inancın parçasıdır. Din, dil, ırk gibi kültürel ve coğrafi sınırlardan daha geniş bir alana yayılan bu küçük mavi sembol, insanlığın en kalıcı ve derin inançlarını taşır. Kötülüklerden koruduğuna ve iyi şans getirdiğine inanılan, genellikle göz şekline benzeyen mavi beyaz renklerden üretilen Nazar Boncuğu, ülkemizde adını verdiği köyün ustaları ile İzmir Kemalpaşa ilçesi sınırlarındaki Nazarköy sokaklarında birçok çeşidiyle bulunur. Köye girdiğiniz andan itibaren bir masal diyarında geziyormuşsunuz hissi veren beldenin merkezindeki küçük akarsuyun kenarında çay içebilir, dilek ağacına boncuk bağlayabilirsiniz. Özellikle, her yıl düzenlenen Boncuk Şenliğine denk geldiğinizde sokakları gezerken açık olan atölyelerde boncuk yapımının aşamalarını görebilir, kendi tasarımlarınızla ustaların işçiliğini birleştirerek size özel ürünler alabilirsiniz. Hayatınız boyunca görebileceğiniz tüm renklerin ve çeşitlerin arasında kaybolacağınız Nazarköy Boncukları, İzmir hediyelik eşya ürünleri arasında yaşı, cinsiyeti, yakınlığı fark etmeksizin herkese alabileceğiniz en gözde seçeneklerden biridir.

4. Dokuma Kilim

İzmir’in Bergama ilçesinde en gelişmiş el sanatlarından biri de tezgâh dokumacılığıdır. İzmir hediyelik eşya türü olarak alabileceğiniz en yaygın modelleri halı, kilim, seccade ve heybedir. Kadınların, ıstar adı verilen tezgâhların başında, koyun yapağısından elde edilen yünleri eğirerek, yerel otların kökboyalarıyla ip haline getirip dokuması ile üretilen, tamamen doğal malzeme ile yapılmış ürünlerdir. "Kız Bergama" olarak da bilinen halı ve kilim desenlerinin, Yağcıbedir Aşiretindeki bir aşk hikâyesinden oluştuğunu dinlediğinizde, her bir desene sevginin, hasretin, ayrılığın, acıların karması duyguların ve gözyaşlarının ilmek ilmek işlendiğini görebilir, hissedebilirsiniz. Yerel pazarlarda, küçük butiklerde ve dükkânlarda hazır bitmiş haliyle bulacağınız ürünlerin, değişik boyutlarda tezgâhta sergilenen türlerine de rastlayabilirsiniz. Canlı renkleri ve sağlamlığı ile ünlü Gördes-Türk düğümü ile dokunan Bergama dokuma kilim modelleri, evinize otantik bir hava katmak için kendinize, ailenize, dostlarına alabileceğiniz en değerli İzmir hediyelik eşya ürünlerinden biridir. 

5. Şirince Şarabı   

Bir efsaneye göre kadim çağlarda, dağlara vurulan kırk kişiye atıfta bulunan Kırkınca adıyla bilinen Şirince köyünün, sınırları içinde kırk tane kilise ve manastır kalıntısı bulunur. Dağ yamacına basamaklı şekilde sıralanan evleri, labirent gibi sokakları ve doğal güzelliği ile masal ülkesinde geziyormuş hissi yaşayacağınız Şirince, Maya takvimlerindeki Altın Çağ ve Foton Çağı ile ilişkilendirildiği tarihten itibaren dünyadan ve ülkemizden yoğun ziyaretçi akınına uğrayarak İzmir’in en meşhur bölgelerinden biri haline gelmiştir. Matematik köyü ile de genç ziyaretçilerini kamplarında ağırlayan Şirince köyü turizm açısından ülkemizin önemli çekim merkezlerinden biridir. Tüm yıl boyunca binlerce ziyaretçi ağırlayan Şirince’nin en meşhur hediyelik ürünleri ise meyveli Şirince Şaraplarıdır. Rengârenk çarşı içinde her adımda kurulu şarap standlarından tadarak yürüdüğünüzde sarhoşluk hissiyle dönersiniz. Tüm gezileriniz sona erdiğinde dönüş yolunda, tekli ya da kasa olarak  satılan, bölgenin organik ve doğal meyveleri ile tatlandırılarak üretilen, beğendiğiniz yerel butik şarap evlerinden alabileceğiniz Şirince Şarabı, İzmir hediyelik eşya ürünleri arasında kendinize, sevdiklerinize ve dostlarınıza alabileceğiniz en güzel ve lezzetli hediyelerdendir.