İZMİR (AA) - İzmir'in Bornova ilçesinde kimlik kontrolü sırasında asker kaçağı olduğu anlaşıldığı için bıçaklı saldırıda bulunduğu polis memuru Mehmet Çelik'i şehit ettiği gerekçesiyle tutuklanan sanık, hakkında açılan davada ilk kez hakim karşısına çıktı.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Serhat Ceyhan (21), müşteki polis memuru Osman Çoban ve taraf avukatları katıldı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden sanık Ceyhan, uyuşturucu kullandığından ayakta duracak halinin olmadığını, bu haldeyken cinayet işlemesinin mümkün olmadığını iddia etti.

Cinayeti işleyen kişinin M.C. olduğunu öne süren Ceyhan, "Bende bıçak yakalandığını hatırlamıyorum, bende bıçak yoktu." şeklinde savunma yaptı.

Mahkeme başkanının, soruşturma ile mahkemedeki ifadesi arasındaki çelişkinin nedenini sorması üzerine sanık Ceyhan, "Bende bıçak vardır, polis memurunun bana gösterdiği bıçak, bıçağıma benziyor. Hastanede ele geçirildiğini söyledi ancak olay günü bende bıçak yoktu. O bıçağın bana ait olup olmadığını bilmiyorum." diye konuştu.

- "5-6 saniye içinde olup bitti"

Saldırıda bıçakla yaralanan müşteki polis memuru Çoban ise şehit Çelik'in kimlik kontrolü için durdurduğu Ceyhan'ın üst aramasını yaptığını ve kimliğini istediğini söyledi.

Sanık Ceyhan'ın olay tarihinde bilincinin açık olduğunu ve kimlik numarasını bir çırpıda söylediğini anlatan Çoban, Çelik'in, asker kaçağı olduğu anlaşılan sanığa, "15 gün içinde askerlik şubesine gidip yoklamanı yaptırman gerekiyor." dediğini duyduğunu belirtti.

Ceyhan, olay anına ilişkin şunları dile getirdi:

"Bulunduğum yerden 6-7 metre uzaklıkta park halinde bir araç vardı, tok bir metal sesi duydum. Kaputun üzerine bastırırsınız ya, onun gibi bir sesti. Dönüp baktığımda, sanığın kaputun üzerine yatırdığı polis arkadaşım Çelik'in sağ ve sol taraflarına, koltuk altlarına vurduğunu gördüm. Elimdeki tutanağı bırakıp olay yerine gittim. Kendisini omuz kısımlarından tutarak sol tarafa doğru attım. Çelik, kaputun üzerinde hareketsiz bir şekilde yatıyordu. Sanık bir anda bana dönerek, elini savurdu. Bıçak darbesiyle sağ yanağımdan ve dilimden yaralandım. Aynı zamanda dişim ve elmacık kemiğimin bazı parçaları kırıldı.

Sanığı yeniden ittiğim sırada Çelik'in kaputtan yere düştüğü gördüm. Sanık elindeki bıçağı bu kez, sol gözümle burnumun birleştiği yere salladı. Darbenin etkisiyle göz kasım kesildi, aşırı kanamadan diğer gözümde görmemeye başladı. Bıçağı sanığın elinden alamayacağımı anlayınca silahımı çektim, bana doğru geldiğini görünce de sağ ayağına bir el ateş ettim. Sanık tepki vermeyince Ceyhan'ın vücudunun belli yerlerine ateş ettim. Ondan sonra ne olduğunu hatırlamıyorum. Üzerine gittiğim şahsın göğüs bölgesine oturduğumu, dizimle, bıçak olan eline bastırdığımı ve bıçağı bırakmasını istediğimi hatırlıyorum."

Polis arkadaşlarından telsizden yardım istediğini kaydeden Çoban, "Olay günü sanık uyuşturucu kullanmış olabilir ancak olay saati itibarıyla uyuşturucunun etkisi geçmişti. Kendisiyle çok rahat iletişim kurduk, bonzai kullanan biri kolunu kaldırmakta zorluk çeker ancak sanık son derece çevik ve hızlıydı. Ne benimle ne de Mehmet Çelik'le hiçbir tartışması ve diyaloğu olmadı, olay bir anda meydana geldi, olay yaklaşık 5-6 saniye içinde olup bitmiştir. Çok kısa bir süreydi. Beni yaralayan ve Mehmet Çelik'i şehit eden şahıs budur. Kelepçeyi de bu şahsa ben taktım. Olay yerinde başka şahıs yoktu." ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, sanık Ceyhan'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Olay

İzmir'in Bornova ilçesinde 6 Mart'ta Kemalpaşa Mahallesi 7055. Sokak'ta yol kenarında kimlik kontrolü yapan polis ekipleri, bilgilerini sorguladıkları Serhat Ceyhan'ın asker kaçağı olduğunu belirlemiş, bu sırada şüpheli, görevli polis memurları Mehmet Çelik (47) ve Osman Çoban'a bıçakla saldırmıştı. Çelik, olay yerinde şehit olmuş, yaralanan polis memuru Çoban, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılmıştı.

Ceyhan hakkında "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürme" ve "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmeye teşebbüs" suçlamalarıyla dava açılmıştı.