İZMİR (AA) - İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 147'si tutuklu 280 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı, sanıklar ve avukatlarının ByLock HTS analiz inceleme raporlarına ilişkin savunma yapacaklarını belirtti.

Tutuklu sanık Ahmet Karataş, hayatı boyunca ByLock kullanmadığını ileri sürerek, programın ismini cezaevine girdikten sonra duyduğunu iddia etti.

İncelediği Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile BTK raporlarının çelişkiler barındırdığını savunan Karataş, raporlarda ByLock'a 19 kez giriş yaptığının göründüğünü söyledi.

İnternete girmediği tarihte ByLock kullanmış gibi göründüğünü iddia eden Karataş, "Çeşme'de oturuyorum. 5 gün boyunca İzmir'deki bir IP'ye bağlanmış görünüyorum. İzmir'de 5 gün üst üste kalmadım. Lanet olası FETÖ örgütüyle hiçbir bağlantım yok. ByLock raporları çelişkili. Teknik olarak bu işin uzmanı değilim. Yargıtayın 'ByLock, kesin delildir.' diye kararı var. Lanet olası FETÖ'nün ilişkilendirmesinden dolayı Mor Beyin diye mağdurlar çıktı. Kim bilir, başka kimleri ilişkilendirdiler. Rapora dair bilirkişi atanmasını istiyorum." şeklinde savunma yaptı.

Savcının, "ByLock HTS kayıtlarının incelemesinde yüzde 90'ı Çeşme'den sinyal veriyor. Tesadüf mü?" sorusuna Karataş, "Ben Çeşme'de oturuyorum." yanıtını verdi.

Tutuklu sanık Ahmet Gençtir de ByLock kullanmadığını iddia ederek, raporun çelişkilerle dolu olduğunu, internetin olmadığı anlarda bile ByLock'a giriş yapmış göründüğünü ileri sürdü.

"Foça'da mı görev yapıyordun?" sorusuna Gençtir'in "Evet" cevabını vermesi üzerine Mahkeme Başkanı, "Rapora göre telefonun 223 kez Foça'da sinyal vermiş. Tesadüf mü?" sorusunu yöneltti.

Gençtir, "Raporlar neye göre yapılmış?' diyorum. ByLock IP'sine yönlendirildiği için kaç kişi serbest bırakıldı?" dedi.

Tutuklu sanık Akın Beltek de raporlarda çok sayıda çelişki olduğunu öne sürerek, çok sayıda kişide "Mor Beyin" çıktığını, örgüt tarafından daha başka uygulamalar yapılmış olabileceğini savundu.

Tutuklu sanık Alican Özcan da kendisinde ilk başta ByLock kaydı bulunmadığını, ilk duruşmada ByLock tespiti yapıldığını öğrendiğini söyleyerek, FETÖ üyesi olmadığını ve programı kullanmadığını iddia etti.

Tutuklu sanık Nurettin Baksı da, "Çeşitli programlara girildiğinde ByLock IP'sine yönlendirilmektedir. Mor Beyin faciası buz dağının görünmeyen kısmıdır. Raporun altyapısı yetersiz. Şahsımla alakalı örgütten alınmış bir mesaj bile yok. İçi boş dijital verilerle hüküm giydiriliyor. 14 Ağustos 2014'de kullanmaya başladığım görülüyor. Rapordaki bilgilere göre yüklemeden mesajlaşmışım görünüyor." şeklinde savunma yaptı.

Mahkeme heyeti, duruşmaya öğle arası verdi.