ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin, 316 kişinin yargılandığı davaya, sanıkların esas hakkındaki savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Sanık eski binbaşı Mehmet Özoğul, 15 Temmuz akşamı Jandarma Okullar Komutanlığında görevli bir personelin kendisini arayarak terör saldırısı istihbaratının olduğunu söylediğini, bunun üzerine kışlaya gittiğini anlattı.

Eski binbaşı Tarık Görener ile görüşmesinden sonra kışla güvenliğinin sağlanması kapsamında kursiyer teğmenlerle beraber 2 numaralı nizamiyede beklediğini belirten Özoğul, Ankara İl Jandarma Komutanı olan Ferdi Korkmaz'ın da burada bulunduğunu öğrenmesi üzerine rehin tutulduğu yere gittiğini kaydetti.

Korkmaz'ı kendisinin derdest etmediğini ileri süren Özoğul, bazı generallerin derdest edilerek Akıncı Üssü'ne götürülmesi için görevlendirildiği iddiasını da kabul etmedi.

"ByLock" kullanmadığını ve FETÖ üyesi olmadığını savunan Özoğul, mahkeme heyetinden beraat talebinde bulundu.

Sanıklardan eski üsteğmen Onur Demirel, savunmasını hazırlayamadığını ileri sürerek, dava dosyasındaki delillerin kendisine verilmesi ve savunmasını hazırlaması için kendisine ek süre verilmesini talep etti.

Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, esas hakkındaki mütalaanın açıklandığı 28 Mart'taki duruşmadan bugüne yeterli sürenin geçtiğini ve delillerin avukatlara açık olduğunu hatırlatarak, Demirel'in ek süre talebini reddetti.

Demirel, ek süre talebinin kabul edilmemesi üzerine esasa ilişkin savunmasını yapmadı.

Eski pilot kurmay yarbay Orhan Çetin de yaptığı savunmasında darbe girişiminde bulunmadığını belirterek, beraatini istedi.

Soruşturma aşamasındaki itiraf niteliğinde ifade veren sanık eski binbaşı Murat Tamer, mahkemedeki ilke savunmasında önceki ifadelerin baskı altında alındığı yönündeki savunmasını tekrar etti.

FETÖ üyesi olmadığını ve darbe girişiminde bulunmadığını ileri süren Tamer, beraat talebinde bulundu.

Davanın görülmesine 25 Haziran Pazartesi günü devam edilecek.