ANKARA (AA) - Japonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı İchiro Aisawa, "Türkiye ve Japonya arasında son yıllarda doğal afetlere karşı mücadele ve planlamayla ilgili daha yoğun çalışma fırsatımız oldu. Türkiye, afetler konusunda çok tecrübeli bir ülke. İki ülke arasında bilgi, tecrübe ve teknoloji transferi yapmak istiyoruz." dedi.

Japonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Aisawa ve Japonya Liberal Demokratik Partisi milletvekilleri, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığını (AFAD) ziyaret etti. Heyeti, AFAD Genel Merkezi binası önünde AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu karşıladı ve AFAD Deprem İzleme Merkezi ile Afet Koordinasyon Merkezi'ni gezdirerek heyete bilgi verdi.

Japon heyet, Türkiye'deki olası büyük bir afette kurumlar arası iletişimin sağlanacağı Afet Koordinasyon Merkezi'nde, Güllüoğlu'ndan detaylı bilgiler aldı. Güllüoğlu ve heyet, AFAD'daki bazı önemli merkezleri gezdikten sonra ortak açıklama yaptı.

Yaklaşık 3 hafta önce Japonya'ya yaptıkları ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Güllüoğlu, bu ziyaretin üzerinden çok geçmeden Japon heyetin Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtti.

Japonya ile yaptıkları iş birliğinden oldukça memnun olduklarını söyleyen Güllüoğlu, "Japonya'daki farklı kuruluşlarla görüşmelere başladık. Biz, bu iş birliğini, hem Japonya hem Türkiye tarafından karşılıklı olarak geliştirmeyi temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

AFAD'ın, afetlerden sorumlu en üst düzey kurum olduğuna dikkati çeken Güllüoğlu, doğal afetlerin yanı sıra son 7 yılda Suriyeli sığınmacılarla ilgili çalışmalar yürüttüklerine işaret etti.

Güllüoğlu, AFAD'ın, Türkiye'deki sığınma kamplarının yönetimini, yaklaşık iki ay önce Göç İdaresine devrettiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"(Sığınmacı kamplarının yönetimini) Devretmeden önce, Türkiye'deki 21 kampta 200 binden fazla Suriyeliyi, toplamda 3,5 milyon Suriyeliyi, Suriye'nin kuzey bölgesindeki Fırat Kalkanı ve Afrin bölgesinde ise 1 milyondan daha fazla Suriyeli'ye yardımlar Türkiye üzerinden gidiyor. İdlib bölgesinde de 2 milyona yakın insan, yine Türkiye üzerinden giden yardımlarla hayatını devam ettiriyor. AFAD olarak bir taraftan teknik afet kurumu, bir taraftan ise insani yardım kurumu olarak faaliyetlerimize devam ettiriyoruz."

- Türkiye ve Japonya afetle mücadelede iş birliği yapacak

Japonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Aisawa da son dönemde iki ülke arasında gelişen iş birliğine vurgu yaparak, iki ülkenin özellikle deprem konusunda ortak bir gündeminin olduğunu ve tecrübelerini paylaşması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Aisawa, Türkiye'nin dünyadaki sorunlarla ve savaş mağduru insanlarla yakından ilgilendiğini belirterek, "Ben şahsi olarak 3 milyondan fazla Suriyeli mültecinin Türkiye'de yaşadığını biliyor ve takdir ediyorum. Bunun, tüm dünyanın da farkında olması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Japonya Temsilciler Meclisi üyesi Ryuji Koizumi de kendilerine gösterilen misafirperverlikten ötürü teşekkür ederek, bu ay başında Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve AFAD Başkanı Güllüoğlu'nun Tokyo'yu ziyaret ettiğini hatırlattı.

Koizumi, "Akdağ'ın ziyareti esnasından, Türkiye ile Japonya arasında afet önleme alanında yapılabileceğimiz çok şey olduğunu dile getirmiştik." dedi.

İki ülkenin afet önleme konusunda ortak çalışmalar yürütebileceğini vurgulayan Koizumi, Türkiye ile Japonya'nın, afetlerin önlenmesi alanında çalışan araştırmacı ve öğrencilerin yetiştirilmesi ile uydu sistemleriyle elde edilen bilgilerin paylaşılmasında iş birliği yapabileceğini ifade etti.

Koizumi, Türkiye'nin doğal afetle ilgili bilgi ve tecrübesinin oldukça fazla olduğuna dikkati çekerek, Japonya'da meydana gelen büyük depremde Türkiye'nin gönderdiği yardım ve verdiği destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AFAD Başkanı Güllüoğlu, konuşmalarından ardından, Japon heyete bir Suriyeli sığınmacının yaptığı, Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan "Çingene Kız" reprodüksiyon çalışmasını hediye etti.