ANKARA (AA) - Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Çin Başbakanı Li Kıçiang, iki ülke arasındaki yeni ekonomik iş birliğini teşvik etme sözü verdi.

Kyodo ajansının haberine göre, Abe, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Çin'in başkenti Pekin'de, Çin Başbakanı Li ile bir araya geldi.

Abe, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, iki liderin, diğer ülkelerdeki altyapı projelerinde iş birliği yapmak üzere "yeni bir çerçeve" oluşturmak ve finanstan inovasyona kadar geniş bir yelpazede iş birliğini güçlendirmek konusunda mutabık kaldığını belirtti.

İki ülke başbakanının, son teknolojide iş birliği ve fikri mülkiyet haklarının korunması ile ilgili görüşmelere başlanması konusunda da fikir birliğine vardığı kaydedildi.

Abe'nin Li'ye, "Rekabetten iş birliğine geçerken, Japonya-Çin ilişkilerini yeni bir döneme taşımak istiyorum. Japonya ve Çin komşu ve ortaklar. Birbirimiz için bir tehdit olmayacağız." dediği aktarıldı.

Çin Başbakanı Li de özellikle ekonomik ve ticari iş birliği konusunda Çin ve Japonya arasındaki ilişkilerini yeni bir aşamaya getirmek istediklerini vurgulayarak, iki ülke arasındaki ilişkileri uzun vadede kararlı bir şekilde geliştirerek kazan-kazan sonuçlarına ulaşmak istediklerini dile getirdi.

Japon NHK televizyonunun haberine göre Li, iki ülke arasındaki ilişkileri daima ileriye taşımak gerektiğinin altını çizerek, "Dünya genelindeki durum, artan belirsizliklerle istikrarsız. Bölgede ve dünyada büyük etkiye sahip ülkeler olarak serbest ticaretin etkin şekilde korunması gerektiği konusunda mutabıkız." dedi.

Abe, yaklaşık 7 senedir Çin'e resmi ziyaret düzenleyen ilk Japon lider oldu.