TOKYO (AA) - Japonya’da ülkenin Japon Denizi ve Doğu Çin Denizi'nde hak iddia ettiği alanlarla ilgili müze açıldığı bildirildi.

Kyodo ajansının haberine göre, başkent Tokyo'da açılan müzede, Doğu Çin Denizi’nde Japonya’nın Senkaku, Çin’in Diaoyü diye adlandırdığı ve Japon Denizi’nde Seul yönetiminin Dokdo, Tokyo yönetiminin de Takeşima olarak adlandırdığı ada ve adacıkların Japonya’ya ait olduğu öne sürülen tarihi belgelerin replikalarıyla fotoğraflar ve haritalar sergileniyor.

Tokyo'da açılan müzede, Dokdo/Takeşima’nın Şimane bölgesine ait olduğuna dair 1905 yılında Japon hükümeti tarafından alınan karar dahil çeşitli dokümanlar bulunuyor. Ayrıca Diaoyü/Senkaku adalarıyla ilgili yaklaşık 100 yıl öncesine dayanan materyaller sergileniyor. Müzenin hafta içi saat 10.00’dan 18.00’e kadar ziyaretçilerini ücretsiz kabul edeceği belirtildi.

Okinawa ve Kuzey Bölgelerinden sorumlu Devlet Bakanı Tetsuma Esaki, yaptığı açıklamada, müzenin yurt içi ve yurt dışında Japonya'nın toprak bütünlüğüne yönelik farkındalığı artırmak için kilit öneme sahip olduğunu söyledi.

Esaki, müzede sergilenen eserlerin sayısının artırılacağını sözlerine ekledi.

- Japonya’nın bölge ülkeleriyle ihtilaflı olduğu alanlar

Korelilerin Dokdo veya Tokto, Japonların ise Takeşima olarak adlandırdıkları adalar, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına konu oluyor. Japonya, Güney Kore'nin kontrolü altında bulunan ada grubunda 11 yıldır hak iddia ediyor.

Öte yandan Doğu Çin Denizi’nde Japonya'nın Senkaku, Çin'in de Diaoyü olarak adlandırdığı 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan takımadalar, iki ülke arasında uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Adalarda yaşayan kimse bulunmuyor.

Çin ve Japonya arasındaki gerilim, 2012'de Tokyo yönetiminin söz konusu takımadaları "kamulaştırdığını" açıklamasının ardından tırmanmıştı.

Japonya, takımadaların kendi kara suları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye gözetleme gemileri gönderen Çin'i, kara sularını ihlal etmekle suçluyor. Adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.​

Çin donanmasına ait bir gemi ve bir denizaltı, 13 Ocak'ta ihtilaflı alanlara girmiş ve iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı.