KAHİRE (AA) - Mısır'ın başkenti Kahire'de başlayan Kudüs'e Yardım Konferansı'nda 2018'in "Kudüs yılı" olarak kabul edilmesi çağrısında bulunuldu.

Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Ezher Kurumu tarafından organize edilen "Kudüs'e Yardım Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 2018'in "Kudüs yılı" olarak kabul edilmesini önerdi.

Yıl içerisinde "Kudüs'e maddi, manevi, kültürel ve sosyal yönden sahip çıkılması, bu yönde gerçekleştirilecek faaliyetlerin medya aracılığıyla kamuoyuna duyurularak Kudüs'ün gündemde tutulması" çağrısında bulunan Tayyib, şunları söyledi:

"ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs’ü 'İsrail'in başkenti' olarak kabul etme kararı karşısında Araplar ve Müslümanların karşı hamlede bulunması gerekir. Bu alanda atılacak adımlar, Kudüs'ün yanı sıra Müslüman ve Hıristiyanların mukaddesatına da sahip çıkma anlamına gelecektir."

- "ABD ve İsrail Filistin davasına karşı bir planın içinde"

Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da konuşmasında, ABD ve İsrail'in Filistin davasına karşı bir plan içinde olduklarını dile getirdi.

Ebu Gayt, "ABD yönetimi bu sabah Filistinli mültecilere verilmekte olan milyonlarca dolarlık yardımı durdurduğunu açıkladı. Bu, Filistin'deki eğitim ve sağlığı olumsuz etkileyecektir. Bu, Filistin davası aleyhinde atılmış bir adımdır." ifadelerini kullandı.

Konferansa Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib ve Mısır Kıpti Kilisesi lideri Papa 2. Tavadros gibi önemli isimlerin yanı sıra 86 uluslararası kuruluş da katılıyor. Konferansın yarın sona ermesi planlanıyor.

ABD Başkanı Trump, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdıklarını açıklamıştı.

Trump ayrıca ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması konusunda hazırlıklara başlaması için Dışişleri Bakanlığına talimat verdiğini söylemişti.