ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki (KHO) eylemlere ilişkin, 239 sanığın yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Savunma yapan eski öğretmen albay Abdullah Topçu, görevi gereği darbe faaliyetlerinde yer almasının söz konusu olmadığını ileri sürdü.

Darbe girişimine iştirak etmek için Kara Harp Okulu'na geldiği suçlamasını kabul etmediğini beyan eden Topçu, 12-25 Temmuz tarihleri arasında öğrenci temini için geçici olarak Ankara’'da görevlendirildiğini, söz konusu öğrenci alımının her yıl aynı zaman diliminde yapıldığını anlattı.

Darbe girişiminin yaşandığı akşam savaş uçaklarının uçmaya başlaması üzerine okula gittiğini dile getiren Topçu, Fatih Göktürk ile okul dekanı Kerim Acar'ın odasında beklemeye başladıklarını, Acar'ın emniyet amaçlı tedbirler alındığını söylediğini ifade etti.

Topçu, darbeye iştirak etmediğini ve darbenin planlanması aşamasında yer almadığını savunarak tahliye talebinde bulundu.

Kardeşi eski kurmay albay Yücel Topçu'nun Akıncı Üssü darbe davasında, eşi Asuman Topçu'nun da 2010 KPSS sorularının FETÖ üyelerince sızdırılması davalarında yargılanmasına devam edildiğini dile getiren Topçu, FETÖ üyeliği suçlamasını da kabul etmedi.

- Müştekiye "yalan söylüyor" suçlaması

Sanık Ahmet Tufan, darbe girişiminden bir yıl önce Kara Harp Okuluna atandığını, 15 Temmuz akşamı nöbetçi olduğunu ifade etti.

Olay akşamı saat 20.50'de kurmay başkanı İlhami Polat'ın ani müdahale mangasının (AMM) eğitim maksatlı 4 nolu nizamiyeye gitmesi emrini verdiğini, bu emri AMM'ye kendisinin aktardığını belirten Tufan, okula yeni atanan kurmay başkanı Sait Tosun'a devir teslimle ilgili denetleme yapıldığını düşündüğünü aktardı.

Okul Komutanı İzzet Çetingöz'ün derdest edilmesinde bir rolü olmadığını savunan Tufan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir süre sonra AMM bölgesine yarbay Atakan Adaşoğlu da sivil kıyafetleriyle geldi. Bir iki dakika sonra okul komutanı ile birlikte eski ve yeni kurmay başkanları AMM bölgesindeki odaya girdi. Daha sonra okul komutanı odadakilere bağırmaya başladı. Ardından Atakan yarbay bana 'Sen dışarıya çık' dedi. Bir komutan astlarının yanında fırça yerse astlarını gönderir. Ben de bunu anormal karşılamadım ve nöbet yerime gittim. Bir süre sonra televizyondan başbakanın kalkışmaya yönelik açıklamalarını dinledim. Darbecilerin kışladan çıktıkları haberlerini gördüm. Bizim birliğimizden kışla dışına çıkan kimse olmadığı için darbeye yönelik bir faaliyette bulunmadığımı düşünüyorum."

Savunmanın ardından okul komutanı Çetingöz'ün emir astsubayı olan müşteki Ahmet Çörpan'ın, "İlhami Polat, Sait Tosun, Ali Tolga Sıçrar, Atakan Adaşoğlu ve Ahmet Tufan isimli şahısların kendisini bağlayarak derdest ettiği" sözleri sorulan sanık Tufan, "yalan söylüyor" diyerek suçlamayı kabul etmediğini söyledi.

Duruşmaya öğleden sonra devam edilecek.