KARABÜK (AA) - Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları'nın (KARDEMİR) temellerinin atılışı ve Karabük'ün kuruluşunun 81. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Atatürk Anıtı'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Vali Kemal Çeber çelenk sundu.

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, burada yaptığı konuşmada, cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda çağdaş uygarlığı yakalamak için bir hedef koyulduğunu, sanayi adına hiçbir tesisin olmadığı bu dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilk talimatının, 1926'da ağır demir ve çelik sanayisinin başlatılması olduğunu söyledi.

Yokluk içinde geçen ilk yıllarda bunun hemen gerçekleştirilemediğini ve ancak 11 yılın sonunda Karabük'te bu fabrikanın temelinin atılabildiğini anlatan Şahin, şöyle devam etti:

"3 Nisan 1937 yılında sadece Karabük değil bütün Türkiye'nin çehresini değiştirecek bu demir çelik fabrikasının temeli atılmıştır. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü, İktisat Vekili Celal Bayar, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa, temel atılırken Karabük'telerdir. Hepsini rahmetle anıyorum. Devletin üst düzey yöneticileri buradadır çünkü Türkiye için son derece önemli bu tesisin temeli atılmıştır. Fabrika 29 ay sonra ilk ürününü vermiştir. Çok ciddi bir çalışma yapılmıştır, Karabüklüler katırlarla taş taşımıştır."

Şahin, okuduğu bir makaleden Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları'nın inşaatında Türk şiirinin önemli isimlerinden Nazım Hikmet'in de çalıştığını öğrendiğini aktararak, "Nazım Hikmet, o sırada Çankırı'da cezaevinde hükümlüdür. O dönemin hükümeti 'cezaevindeki hükümlüler çalışırsa, bir yıl çalışma karşılığı cezasından iki yıl indirilecek.' diye bir karar aldı. Çankırı Cezaevi'nden gelen hükümlüler arasında Nazım Hikmet de var." diye konuştu.

Fabrikanın 1980'li yıllarda zor dönemler yaşadığını, kapanma ile karşı karşıya kaldığını, Karabüklülerin buna izin vermediğini vurgulayan Şahin, 2001 yılında da kriz nedeniyle kapanma ile karşı karşıya kaldığında başta Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleriyle yoluna devam ettiğini ve şimdi ülkenin ihtiyaç duyduğu ürünleri ürettiğini kaydetti.

- "İrade bugün de dimdik ayaktadır"

Karabük Valisi Kemal Çeber de ulusal bağımsızlığını, iktisadi ve sınai bağımsızlığıyla taçlandırmak isteyen genç cumhuriyetin, o günlerdeki tanımıyla "Ağır Demir Sanayi" hamlesinin ilk adımı olarak planladığı Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları'nın temellerinin atıldığı anlamlı günde birlikte olmanın mutluluğu ve haklı gururunu yaşadığını ifade etti.

Atalarının 81 yıl önce temellerini attığı fabrikanın, aynı zamanda bir şehrin doğuşuna da vesile olduğunu aktaran Çeber, şunları söyledi:

"Bugün, aynı zamanda şehrimizin kuruluş günüdür. Fabrikamız, kuruluş gününü kutlayan tek il olmak ve 'Cumhuriyet Kenti Karabük' unvanıyla anılmak, ayrıcalığını bizlere bahşetmiştir. 'Ağır Sanayinin Başkenti' ve 'Cumhuriyet Kenti Karabük' unvanlarını şehrimize kazandıran 'fabrikalar kuran fabrikamız', bugün de demiri eriten azmi ve kararlılığıyla şehrimize hayat vermeye, ülkemizin imar ve ihyasında güçlü roller üstlenmeye devam etmektedir. 1930’lu yıllarda yurdun dört bir yanından gelerek, ülkemizin kalkınma hamlesine katılmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşayan büyüklerimiz gibi bizler de bugün aynı azim ve kararlılıkla şehrimize ve ülkemize hizmet etmenin gururunu ve kıvancını yaşamaktayız. Çeltik tarlalarını, çelik fabrikalarına dönüştüren irade bugün de dimdik ayaktadır."

AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal ise KARDEMİR'in temelinin atılması ve Karabük’ün kuruluşunun 81. yıl dönümü dolayısıyla onurlu ve gururlu olduklarını kaydetti.

KARDEMİR'in ülke için önemine değinen Uysal, fabrikanın Türkiye'ye kazandırdığı eserlere örnekler verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da Karabük'te yaşayan herkesin mutlaka bir yakınının KARDEMİR'de çalıştığını, hatta ülkenin her köşesinden insanların Karabük'te bu fabrikadan ekmek yediğine dikkati çekti.

- "Hedefimiz 3,5 milyon tonluk üretime ulaşmaktır"

KARDEMİR Genel Müdürü Ercüment Ünal ise KARDEMİR'in temellerinin atılmasından bugüne kadar geçen sürecin önemli noktalarının altını çizdi.

2017 yılında gerçekleştirdikleri 2 milyon 403 bin tonluk sıvı çelik üretimiyle, artık dünya ölçeğinde üretim yapan bir kuruluş olduklarını belirten Ünal, "10 Eylül 1939’da, ilk Türk demiriyle başlayan ülkemizdeki çelik üretimi, 2017 yılında 37,5 milyon tona ulaştı. 1939 yılında dünya sıralamasında yer almayan Türkiye, bugün dünyanın 8. büyük çelik üreticisi, Avrupa’nın 2. büyük çelik üreticisi olmuştur. Bu büyük gelişimde, şüphesiz ki her Karabüklü'nün emek ve alın teri vardır. 2016 verileriyle ülkemizin en büyük sanayi kuruluşları arasında 34. sırada yer alan fabrikamızı, 2017 yılı verileri açıklandığında ise daha üst sıralarda göreceğiz. KARDEMİR, özellikle 2010 yılından sonra yaptığı 1,2 milyar doların üzerindeki yatırımlarla hem üretimlerini artırmış hem ürün çeşitliliği sağlamıştır. Startını verdiğimiz tamamlama yatırımlarıyla yakın gelecekteki hedefimiz ise 3,5 milyon tonluk üretime ulaşmaktır." ifadelerini kullandı.

- "Demiryolu tekerini de KARDEMİR karşılayabilecek"

Yüksek teknolojili ürünlere yöneldiklerini dile getiren Ünal, şunları kaydetti:

"Uzun yıllar boyunca ihmal edilmiş olan demiryollarımızın, hükümetimiz tarafından yeniden bir devlet politikası olarak ele alınarak başlatılan seferberliğin en önemli stratejik ortaklarından biri, 72 metre boya kadar ray üreten KARDEMİR olmuştur. 2007 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Ray Üretim Tesisleri'nde geçen yıl yeni bir yatırımı daha tamamladık. Bu yatırımla rayın kullanım ömrünü ve katma değerini artırdık. Yine demiryolu sektöründe, ülkemizin ithalatla karşıladığı yük, yolcu ve lokomotif tekerlerinin üretilmesi için başladığımız demiryolu teker fabrikasını da bu yıl sonuna kadar tamamlamış olacağız. Böylelikle ülkemiz, raydan sonra demiryolu tekerini de ithalatla değil, KARDEMİR’den karşılayabilecektir."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, Karabük Emniyet Müdürü Mehmet Emin Akay, Garnizon Komutanı Tekin Nemlioğlu, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, KARDEMİR işçileri, askeri personel, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı tören, il genelinde düzenlenen şiir, kompozisyon ve spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere hediyelerinin protokol üyeleri tarafından verilmesi ile sona erdi.