İZMİR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Kürtlerin devleti bin yıldır Anadolu topraklarıdır. Kürtlerin de Türklerin de devleti burasıdır. Bu ay yıldızlı bayrağa rengini birlikte beraber verdik, hilali şehitlerimizin kanlarıyla süsledik. Bizi birbirimize düşürmeye çalışanlar, kardeşliğimizi bozmaya çalışanlar dün de muvaffak olamadı, bundan sonra da olamayacak." dedi.

Yıldırım, AK Parti İzmir İl Başkanlığı tarafından bir otelde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Buluşması"nda, vatandaşların desteğiyle 16 yılda Türkiye'ye büyük hizmetlere imza attıklarını, önemli ilerlemeleri birlikte gerçekleştirdiklerini söyledi.

24 Haziran'daki seçimlerin AK Parti iktidarındaki halk oylamaları dahil 13. seçim olacağını hatırlatan Yıldırım, bu süreçte vatandaşların kendilerini yalnız bırakmadığını ve desteğini artırarak bugünlere taşıdığını dile getirdi.

Türkiye'nin, 15 Temmuz'da büyük bir acı yaşamasına rağmen alçaklara ülkeyi teslim etmediğini belirten Yıldırım, bu süreçte "Balyoz", "Ergenekon", "367 icadı", "Gezi olayları" gibi bir çok sorunla karşı karşıya gelmelerine rağmen bu odaklarla mücadele ettiklerini vurguladı.

Hükümet sistemi değişikliğinin 24 Haziran'da uygulanmaya konulacağını aktaran Yıldırım, "Tam demokrasiyi sandıkta sağlamış olacağız. Seçimin en önemli özelliği bu. İki kelime ile güçlü iktidar, sürekli istikrar." diye konuştu.

- "Birliğimiz daha da güçlenecek"

Yeni sistemde Meclisin güçleneceğine ve yargının hızlanacağına dikkati çeken Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu yeni seçimlerle Türkiye yeni bir döneme giriyor. Bu dönemde inşallah darbeleri, vesayeti ve muhtıraları konuşmayacağız. Ülkemizde ayrımcı, ayrılıkçı akımları konuşmayacağız. Birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimiz daha da güçlenmiş olacak. Türkiye her alanda gelişecek, itibarı yükselmeye devam edecek. Ülkemiz, AK Parti iktidarında 3 kat büyüdü. Altyapı bakımında dünyanın 9. ülkesi haline geldik. Altyapı dediğim, yollar, havaalanları, köprüler, tüneller, demiryolları, internet, iletişim. Bu alanlarda Türkiye 2002'de 39. sıradaydı, şimdi 9. sırada. Dünyanın en gelişmiş 9. ülkesi konumuna geldik. Bunu 15 yılda başardık. Sizlerin desteğiyle başardık, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan ve onun arkadaşları olarak sizden aldığımız güçle başardık."

Yıldırım, dünyada son 10 yıldan beri büyük kriz bulunduğunu, 2008'de başlayan krizin devam ettiğini vurguladı.

- "Dünyada büyüme rekoru kırdık"

Türkiye'nin üst üste yüzde 5,7 büyüdüğünün altını çizen Binali Yıldırım, "1924'ten 2002'ye kadar Türkiye'nin ortalama büyümesi yüzde 4,7. Bizim dönemde 5,7. Denebilir ki siz 1 puan fazla büyümüşsünüz. Eğer Türkiye 1924'ten AK Parti dönemine 2002'ye kadar yüzde 4,7 yerine 5,7 büyüseydi Fransa'dan sonra dünyanın 7. büyük ekonomisi olacaktı. İşte bu kadar fark ediyor. Darbeler, zayıf iktidarlar, vesayetler, dayatmalar yüzünden Türkiye zaman kaybetti, büyümesi, kalkınması gecikti." ifadelerini kullandı.

Son 10 yılda dünyada yapılan 10 büyük projenin 6'sının Türkiye'de gerçekleştiğini anımsatan Yıldırım, sadece bunun bile Türkiye'nin nereden nereye geldiğini gösterdiğine işaret etti.

Geçen yıl yüzde 7,4 ile en gelişmiş 20 ülke içinde büyümede 1 numara olduklarını aktaran Yıldırım, "OECD'de İzlanda'dan sonra ikinciyiz, dünyada büyüme rekoru kırdık. Bu senenin ilk 4 ayında 7,4 büyümeyi tekrar başardık. Dün işsizlik rakamları açıklandı ve 1,6 puan geriledik. Mart ayı itibarıyla işsizliğimiz yüzde 10,1'e düştü. Bu verilere rağmen ekonomik kriz olacak söylentilerinin ortaya atılıyor. Bu propagandayı kasıtlı olarak yayıyorlar. Döviz kuru üzerinden bir takım spekülasyonlar yapmaya alışıyorlar. " değerlendirmesinde bulundu.

- "Onların kayığına binen içeride de taşeronları var"

Başbakan Yıldırım, Türkiye ekonomisi dünyanın bir çok ekonomisinden daha güçlü olduğunu vurguladı.

Belirli odakların Türkiye'deki istikrarı bozmak için ellerinden geleni gayreti gösterdiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Onların kayığına binen içeride de taşeronları var, onları da biliyoruz. Yoksa seçime 1 ay kalmış, hiç hesapta, kitapta yokken değerlendirme kuruluşları toplanıyor, 'Türkiye'yi izlemeye aldık' diyorlar. Bununla da yetinmiyorlar, 'bankaların notunu düşürdük' diyorlar. Bizim bankalarımızın sermaye yeterlilik oranları dünyada en iyi konumda. Bütün bunların maksatlı ve manidar olduğunu biliyoruz. Amaç Recep Tayyip Erdoğan olmasın, kim olursa olsun. Çünkü Recep Tayyip Erdoğan dişlerine göre biri değil. Onların işini zorlaştırıyor, bölgedeki planlarını, tezgahlarını bozuyor. Masum ve mazlum milletlerin uyanışına sebep oluyor. Onun için Recep Tayyip Erdoğan olmamalı, biz planlarımızı rahat icra etmemiz lazım."

Suriye ve Irak bölgesinde terör devleti kurmayı amaçladıklarını dile getiren Yılıdırım, bunu da Kürt vatandaşların kanı, canı üzerinden yapmanın gayretinde olduklarını söyledi.

Kürtlerin bu emperyal emellerin desteğine ve inayetine ihtiyacının olmadığını ifade eden Yıldırım, "Kürtlerin o bölgede yapay devlete de ihtiyacı yok. Kürtlerin devleti bin yıldır Anadolu topraklarıdır. Kürtlerin de Türklerin de devleti burasıdır. Bu ay yıldızlı bayrağa rengini birlikte beraber verdik, hilali şehitlerimizin kanlarıyla süsledik. Bizi birbirimize düşürmeye çalışanlar, kardeşliğimizi bozmaya çalışanlar dün de muvaffak olamadı, bundan sonra da olamayacak." diye konuştu.

(Sürecek)