İSTANBUL (AA) - Katar, Libya'nın Petrol Hilali Bölgesi'nde stratejik öneme sahip Sidra ve Ra's Lanuf limanlarının ele geçirilmesinin ardından son iki haftada yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ettiğini belirtti.

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ülkedeki hiçbir grup arasında ayrım yapılmaksızın tüm Libyalıların mülkü olan petrol kaynaklarının kontrolünün tek bir siyasi grubun eline geçmesi, Libya halkının arzu ettiği ulusal uzlaşının sağlanması önündeki imkanların kapatılması, boşluğun derinleşmesi ve uluslararası toplumun bu yöndeki çabalarının engellenmesinden başka bir şeye katkı sağlamayacaktır." ifadesi kullanıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu konuda aldığı bir dizi karar ile Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) denetimi altındaki kurumlara paralel kurumların yasa dışı yollarla petrol ihracat girişimlerinin kınanmasını öngören 2017 tarihli 2362 sayılı son kararına işaret edilen açıklamada, bu kararlara göre, Petrol Hilali Bölgesi'ndeki tesislerin yönetiminin, Ulusal Petrol Kurumu'ndan alınarak silahlı milislerin kontrolüne geçmesinin, hukukun gücüne değil de gücün hukukuna dayanan anlamsız bir eylem olduğu, uluslararası toplum ve meşruiyetin açık bir ihlali olduğu kaydedildi.

Katar'ın, olayları riskli ve kaygan bir zemine sürükleyenlerin niyetleri ile ülkedeki krizi sonlandıracak siyasi çözüme ulaşılmasına ilişkin ciddiyetleri konusunda güven sarsan bu sorumsuz adımı kınadığı vurgulandı.

Libya'nın alt yapısının muhafaza edilmesinin önemine dikkati çekilen açıklamada, ülkedeki tüm alanların gelişimini hızlandıracak güçlü bir ekonominin kurulabileceği ve gelecek nesillerin hukukunun da gözetilmesinin gerektiği ifade edildi.

- Ne olmuştu?

General Halife Hafter'e bağlı güçlerin sözcüsü Ahmed el-Mismari, geçen hafta Bingazi'de düzenlediği basın toplantısında, Hafter'in son dönemde ele geçirilen petrol ihraç edilen limanların Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) değil, Tobruk yönetimine bağlı petrol kurumuna devredilmesine karar verdiğini söylemişti.

Eski petrol tesisleri muhafız birliklerinin komutanı İbrahim el-Cedran liderliğindeki silahlı grupların, geçen ay Hafter güçlerinin kontrolündeki Petrol Hilali Bölgesi'ne saldırı düzenlemesinin ardından taraflar arasında çatışmalar yaşanmış, Cedran'a bağlı güçler bazı bölgeleri ele geçirmişti.

Ardından savaş uçaklarının da katıldığı karşı operasyonlar sonucunda Hafter'e bağlı güçler 21 Haziran'da Petrol Hilali Bölgesi'nde kontrolü ele geçirdiğini duyurmuştu.

Bingazi ile Sirte illeri arasındaki pek çok kenti kapsayan Petrol Hilali Bölgesi'nde, zengin petrol rezervlerinin yanı sıra Sidra, Ra's Lanuf ve Brega petrol limanları yer alıyor. Bölge, ülkenin toplam petrol rezervinin yüzde 60'ından fazlasını barındırıyor.