ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Filistin'de ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasının ardından çıkan olaylarda direnişin sembolü olan Fevzi el-Cuneydi'yi kabul etti.

Kaya'nın makamındaki kabulüne Cuneydi, babası Muhammed el-Cuneydi ile geldi.

Fevzi el-Cuneydi'nin Filistin davasının sembol isimlerinden olduğuna dikkati çeken Kaya, 16 yaşındaki bir çocuğun askerler tarafından ağır ve haksız şekilde alıkonulduğunu söyledi.

Filistinli çocuk ve kadınların direnişinin sembolü haline gelen Cuneydi'yi cesaretinden dolayı tebrik eden Kaya, onun suçunun olmadığını belirtti.

Bakan Kaya, şöyle devam etti:

"Suçsuz ve haksız şekilde alıkonulmuş oldu. Annesinin de eve gidince ellerinden öpecek, sarılacak. Çünkü Filistin'in kadınları bu davanın taşıyıcıları oldular. Orada işgalci konumdaki askerlere karşı Filistinli kadınların vakur duruşunu buradan takdirle izliyoruz. Fevzi gibi yüreği iman dolu ve cesur evlatlar yetiştiriyor Filistinli kadınlar. Filistin'in bugün hala ayakta durabilmesinin Fevzi gibi kardeşlerimiz ve Filistinli kadınların duruşu sayesinde olduğunu biliyoruz. Buradan tüm Filistinli kadınlara selamlarımı, sevgilerimi iletmek istiyorum."

Kaya, Filistin direnişinin ön saflarında yer alan 16 yaşındaki Ahed Tamimi'nin de haksız şekilde gözaltında olduğunu hatırlatarak, onun da en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşmasını istedi.

Tamimi'nin ve Cuneydi'nin çocuk olduğunu vurgulayan Kaya, İsrail devletinin çocukların özgürlüğüne sınır koyduğunu, çocuklara orantısız güç uyguladığını bildirdi. Kaya, tüm dünyanın özellikle kadın örgütlerinin Tamimi'nin göz altında olmasına seslerini yükseltmeleri gerektiğini söyledi.

Cuneydi'yi ağırlamaktan çok memnun olduğunu belirten Kaya, "Kendisiyle gurur duyuyorum. İnşallah çok iyi yetişecek ve Filistin'in özgürlüğü için mücadelesini sürdürecek. Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir." ifadesini kullandı.

"Bu kahraman çocuğu burada ağırlamaktan çok büyük onur duyuyorum." diyen Kaya, Türkiye'nin, Filistin'in her zaman yanında olduğunu kaydetti.

- "Haklarımızı işgal ediyorlar sadece topraklarımızı değil"

Bakan Kaya'ya kendisini kabul ettiği için teşekkür eden Cuneydi ise "Bu davada sizinle birlikteyiz. Filistin davası sadece bizim davamız değil tüm Müslümanların davasıdır. Türk halkına teşekkür ediyoruz Filistin'in yanında yer aldığı, bizi desteklediği için. Allah sizden razı olsun. İnşallah Rabbim bizi Kudüs'te ve Mescid-i Aksa'da buluştursun." dedi.

Kaya'nın, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasının ardından çıkan olaylarda Cuneydi'nin direnişinin yer aldığı fotoğrafı hatırlatması üzerine Cuneydi, "Ben o meşhur fotoğrafımı gördüğümde açıkçası kimin korkak olduğunu bütün ümmetin ve milletin bildiği gibi ben de öğrendim. Korkak olan işgalci İsrail askerleridir. Fotoğraf ortada ve bunu ispat ediyor. İşgalci İsrail askerleri haksızca kardeşlerimize, ailelerimize saldırıyor, zulüm ediyor. Bu zulmü tüm dünyaya tanıtmamız lazım." ifadesini kullandı.

Cuneydi, işgalci İsrail'in sadece topraklarını ellerinden almadığını, aynı zamanda haklarını da çaldığını vurguladı. Cuneydi, Kudüs'e aileleriyle gidemediklerini, ibadetlerini yapamadıklarını aktardı. Haksız bir muamele olan bu durumun tüm dünyaya duyurulmasını isteyen Cuneydi, vatanlarının parçası olan hiç bir şehre gidemediklerini belirtti.

"Haklarımızı işgal ediyorlar sadece topraklarımızı değil." diyen Cuneydi, 22 gün kaldığı İsrail hapishanelerinde de Filistinlilere çok kötü muamele edildiğine şahit olduğunu söyledi. Cuneydi, uluslararası platformların bu durumu görmezden geldiğine dikkati çekti.

Cuneydi, Batı Şeria'daki okullarına işgalci İsrail askerleri nedeniyle gidemediklerini, işgalci askerlerin kurduğu kontrol noktalarında saatlerce sorguya çekildiklerini anlattı.

Cuneydi, şunları ktaydetti:

"Bizi korkutmaya çalışıyorlar. Halbuki biz korkmuyoruz. Hiçbir zaman korkmadık, korkmayacağız. Çünkü haklı olan biziz ve Filistin'de yaşayan bütün Müslümanlar haklıdır."

Kendisini ve ailesini Türkiye'ye davet edenlere teşekkür eden Cuneydi, kabulün ardından Bakan Kaya ile hatıra fotoğrafı çektirdi.