ANKARA (AA) - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından İstanbul Kayaşehir'de yatay mimari ve mahalle konseptiyle inşa edilen 605 konutun kurası yarın çekilecek.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, yazılı açıklamasında, İstanbul Kayaşehir'de kurası gerçekleştirilecek 605 konut için başvuruların, 2-11 Nisan tarihlerinde alındığını belirtti.

Orta gelir katmanı için satışa sundukları 605 sosyal konuta, 16 bin 946 başvuru geldiğini aktaran Turan, kura çekiminin, İstanbul Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde yarın saat 10.00'da başlayacağını bildirdi.

Toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir anlayışla hizmet ettiklerini vurgulayan Turan, "Öncelikli hedefimiz dar ve orta gelirli, bugüne kadar hiç konut sahibi olmamış, konut almakta zorlanan vatandaşlarımızı kira öder gibi konut sahibi yapmaktır. Sosyal devletin en önemli yansıması, vatandaşın barınma ihtiyacını karşılamasıdır. İdare olarak bunu gerçekleştiriyoruz. TOKİ, vatandaşlar için yegane dost eli bir kuruluştur." ifadelerini kullandı.


- "Konut talebinde azalma yok"

Turan, vatandaşlara düşük bedelle konut sahibi olma imkanı sunduklarına dikkati çekti.

Konut talebinde bir azalma olmadığını, Türkiye'nin her yerinde yoğun konut talebiyle karşılaştıklarını belirten Turan, bir yerde 300 konut yapılıyorsa, 3 bin talep geldiğini aktardı.

Konut üretimine, "sadece bir bina inşası" olarak bakmadıklarını vurgulayan Turan, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'nin dört bir yanında süren yeni TOKİ üretimleri, şehirlerimize örnek nitelikleriyle, yerel unsurları barındıran güçlü ve nitelikli yapılardır. Barınma ihtiyacının giderilmesi kadar sosyokültürel işlevlerini de önemsiyoruz. Bu nedenle, milletimizin en temel özelliği ve arayışı olan dayanışma, komşuluk kültürüne imkan tanıyan, semt dokusunun hayat bulduğu 'mahalle konsepti' ile de üretimler hayata geçiriyoruz. Dünden bugüne gelebilen şehirlerimize baktığımızda, konutların yatay olduğunu görüyoruz. TOKİ olarak konut bölgelerinin ve genel şehir planının elverdiği alanlarda, yatay mimari yaklaşımıyla çok katlı olmayan üretimler hayata geçirip, hiçbir şehirde 'en yüksek bina TOKİ binası olmayacak' diyoruz."

Kura sonrası konut sahibi olacakların, iki yıl bu konutları satamayacaklarına işaret eden Turan, "Çünkü bizim önceliğimiz, konutu alıp kullanacak vatandaşlarımız, yani onu alıp ondan kar edecek vatandaşlar değil. Amacımız evi olmayan vatandaşlarımızı ev sahibi yapmaktır." bilgisini paylaştı.

Turan, ayrıca konut başvurusu için kura öncesinde yatırılan 5 bin lira bedelin, çekilişte konut hakkı elde edilememesi halinde vatandaşlara 2 Mayıs'ta iade edileceğini bildirdi.