İSTANBUL (AA) - Kazakistan Devlet Sekreteri Gülşara Abdıkalikova, Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği'nin (KATEAD) Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliği desteğiyle düzenlediği etkinlikte, İstanbul'da yaşayan Kazaklarla bir araya geldi.

Zeytinburnu Kazlıçeşme Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte konuşan Abdıkalikova, resmi davet üzerine Türkiye'ye geldiğini ve İstanbul'da yaşayan Kazaklarla bir araya gelmek üzere bu etkinliğin düzenlendiğini söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Türkiye'deki Kazaklara selam gönderdiğini dile getiren Abdıkalikova, 2017 yılında Kazakistan'da olan siyasal, sosyal, ekonomik ve toplumsal gelişmeler hakkında İstanbul'da yaşayan Kazaklara bilgi verdi.

Abdıkalikova, Kazakistan'ın, Türkiye'de yaşayan Kazakları 25 yıldır göçmen olarak aldığını belirterek, ''Bunun önü açıldı. Bürokratik işlemler azaldı. Türkiye'den Kazakistan'a gidecek Türkiye asıllı Kazak öğrencilere yıllardır üniversitelerde kontenjan tanınıyor. Fakat bu yıl iki katına çıkartıldı. Gelen öğrencilerin burs, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz.'' dedi.

KATEAD Başkanı Şaban Serkan Dinçtürk de Kazakistan'ın Ekim 2017'de aldığı Latin alfabesine geçme kararını mutlulukla karşıladıklarını ve bu vesileyle Türkiye ile Kazakistan arasındaki sıkı bir birlikteliğin oluşacağını dile getirdi.

Kazakların Türkiye'de problem yaşamadıklarını belirten Dinçtürk, şunları kaydetti:

"Bize her zaman yetkililer her konuda yardımcı oluyor. Kazakistan'daki üniversitelerde buradaki gençlerimiz için daha fazla kota verilmesini istiyoruz. Türkiye ile Kazakistan arasında Türkiye'de yaşayan Kazaklar köprü oluyor. Bu da bağımsızlık günü, nevruz gibi büyük bayram ve etkinliklerde Türkiye'deki Kazak gençlerinin devlet eliyle oraya götürülmesi gerekiyor. Çünkü asıl önemli olan gençlerin oradaki yaşam standardını görmesi. Bunu sonucunda da Türkiye'de doğup büyüdükleri için iki ülke arasında ekonomik, siyasi, kültürel her alanda var köprüleri daha da sağlamlaştırmasında aktif rol oynayacaklar."

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise Doğu Türkistan'dan gelen Kazaklar aracılığıyla yıllar öncesinde Türkiye ile Kazakistan arasında çok güzel bir köprü kurulduğunu ifade etti.

Türkiye'de yaşayan Kazaklar sayesinde bu köprünün sağlamlaştığını ve muhabbetin arttığını aktaran Aydın, "İlçemizdeki Kazak kardeşlerimiz sayesinde Kazakistan'ı ve Türk dünyasını tanıdım. İyi ki Kazak kardeşlerimiz var. Zeytinburnu sizin şehriniz, Türkiye sizin ülkeniz." dedi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulu ve İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev'in de katıldığı etkinlikte, Kazak müziği eşliğinde şarkılar söylendi.