ASTANA (AA) - Kazakistan’da, otomobil şirketi SarıarkaAvtoProm'un Teknik Direktörü Sergey Mogilatov, elektrikli otomobilin seri üretimine 500 adet otomobille bu yıl başlayacaklarını bildirdi.

Mogilatov, Körme Fuar Merkezi'nde kapılarını açan 3. Uluslararası Orta Asya Ticari Otomobiller Fuarı kapsamında gazetecilere yaptığı açıklamada, fuarda elektrikli otomobilleri sergilediklerini belirtti.

Kazakistan’da elektrikli araçlara talep olduğunu ifade eden Mogilatov, “Fabrikamız yılda 5 bine kadar elektrikli araba üretebilecek kapasiteye sahip. Bu yıl ilk kez elektrikli otomobilin seri üretimine başlayacağız ve sonbaharda 500 elektrikli araba üretmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.

Mogilatov, ülkede elektrikli arabalara talebin artması için altyapının hazırlanması gerektiğinin altını çizerek, Astana ve Almatı kentlerinde elektrikli otomobiller için şarj istasyonlarının yapıldığını, ancak onların sayısının daha da artırılması gerektiğini söyledi.

Benzinli araca göre pahalı olmasına rağmen elektrikli arabaların tasarruflu olduğuna işaret eden Mogilatov, “Yağ filtreleri ve pahalı benzin gerektirmediği için 7 yıl kullanım sürecinde elektrikli araç benzinli araca göre tasarruflu olduğunu gösteriyor.” dedi.

Mogilatov, elektrikli araçlara talebin artması yönünde hükümetten araç fiyatının belli bir kısmının devlet tarafından karşılanması gibi bazı kolaylıkları beklediklerini, Avrupa ülkelerini örnek almak istediklerini aktardı.

Elektriki araçların 150 kilometreye kadar gidebileceğini kaydeden Mogilatov, “Soğuk ve sıcak iklim şartlarında otomobilleri denedik. Soğukta batarya daha hızlı bitiyor, ama bu sınıfa kadar bitiyor anlamına gelmiyor.” şeklinde konuştu.

Mogilatov, bataryaların iyileştirilmesi yönünde çalışmaların yapıldığını, son model bataryaların elektrikli otomobilin daha fazla mesafeyi gitmesini sağlayacağını sözlerine ekledi.

Astana EXPO Fuar Şirketi tarafından düzenlenen fuara Rusya, Kazakistan, Özbekistan ve diğer ülkelerden katılan onlarca firma, kamyon, yolcu otobüs, minibüs, arabaların yanı sıra araba parçaları sergileniyor.

Fuar, 5 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.