ANKARA (AA) - Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), İstanbul Üniversitesi'nin Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'nde müfredat değişikliği yapılarak getirilen zorunlu dersler nedeniyle kredilerini tamamlayamadıklarını, bu nedenle mezun olamadıklarını ve mağdur olduklarını ileri süren öğrencilerin şikayetini haklı buldu. Kurum, mağduriyetin giderilmesi yönünde aldığı tavsiye kararını İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne bildirdi.

KDK'den yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nin çeşitli bölümlerinde okuyan öğrenciler, müfredat değişikliği sonucu mağdur oldukları gerekçesiyle KDK'ye başvuruda bulundu.

Senato kararıyla İstanbul Üniversitesi'nin Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'ne devredildiklerini belirten öğrenciler, 2017'deki senato kararıyla programlara yeni dersler eklendiğini ve mezun olma kredi koşulunun 164 olarak belirlendiğini bildirdi.

Öğrenciler, 2016-2017 bahar döneminde ve sonrasında pek çok kişinin zorunlu dersleri vermek kaydıyla 164 krediyi tamamlamadan mezun edildiğini, alınan karardan sonra yapılan müfredat dönüşümüyle muaf tutulan dersler yerine çeşitli zorunlu dersler getirildiğini kaydetti.

Başvuruda, bu durumun özellikle programlara 2012'de ve öncesinde kayıtlı öğrenciler bakımından, üstten ders alamamış olmaları, ayrıca tek ders ve üç ders sınavına giremiyor olmaları nedeniyle dönem uzamasına neden olduğu belirtildi.

Kendileriyle aynı şartları taşımalarına rağmen pek çok öğrencinin 164 krediyi tutturmadan ve yeni eklenen dersleri almadan mezun olduğunu, ancak kendilerinin mezun olamadıklarını dile getiren öğrenciler, müfredat değişikliğinden sonra getirilen zorunlu derslerin iptal edilmesini ve bu nedenle dönem uzatarak mezun olamayan öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

Şikayet başvurusunu inceleyen KDK, idarenin senato kararıyla aldığı müfredat değişikliğini, bazı öğrencilerin mağduriyetini gidermek adına yaptığını iddia ettiğini ancak mezun olmayı kolaylaştırıcı işlemlerin, öğrenciler arasında eşitliksizliğe neden olduğunu belirledi.

KDK, bazı öğrencilerin muaf dersleri kredi olarak transkriptine işlenirken, bazılarınınkine işlenmemesinin, kendilerine müfredat değişikliği sonrası yeni dersler eklenerek çeşitli mağduriyetlere neden olmasının, hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu tespit etti.

Öğrencilerin şikayetini haklı bulan KDK, idarenin, mezun olmayı kolaylaştırıcı işlemleri ve eylemleri eşitlikçi bir yaklaşımla tüm öğrencilere sirayet ettirerek müfredat değişikliği sonrası her bölüm bazında en düşük krediden mezun ettiği öğrencinin kredisini baz alarak, diğer öğrencileri de mezun etmek için gereken önlemleri alması yönünde tavsiye kararı aldı.

KDK, idarenin müfredat değişikliği sürecini iyi yönetememesi nedeniyle uygulamada ortaya çıkan tüm sorunları öğrenci lehine yorumlayarak mevcut ve bundan sonra oluşabilecek tüm mağduriyetleri gidermesi yönünde aldığı tavsiye kararını İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne bildirdi.