NAİROBİ (AA) - Kenya'da muhalefetin boykotuna rağmen 26 Ekim'de yapılan devlet başkanlığı seçiminde ikinci kez başkan seçilen Uhuru Kenyatta, yemin ederek görevine başladı.

Başkent Nairobi'deki Kasarani Stadyumu'nda gerçekleştirilen yemin töreninde Kenyatta ile Yardımcısı William Ruto İncil'e el basarak yemin etti.

Kenya'nın ilk devlet başkanı Mzee Jomo Kenyatta'nın oğlu olan 56 yaşındaki Kenyatta, anayasa gereğince ikinci ve son kez devlet başkanlığı görevini yürütecek.

Yaklaşık 60 bin Kenyalının katıldığı törene 10'dan fazla Afrika ülkesinin lideri ile çok sayıda temsilci katıldı.

Törene katılanlar arasında, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Güney Sudan Cumhur Başkanı Salva Kiir, Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Filistin ve Hindistan dışişleri bakanları ile çok sayıda ülkenin temsilcisi ve üst düzey yetkililer yer aldı.

Öte yandan, İsrail basınında çıkan haberlere göre, Afrikalı liderlerle görüşmek için Kenya'ya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun güvenlik endişeleri nedeniyle Kenyatta'nın yemin törenine katılmadığı belirtildi.

- Muhalefet protesto etti

Daha önce yaptığı açıklamalarında seçim sonuçlarını tanımadığını söyleyen muhalefet lideri Raila Odinga, Kenya'da seçim sürecinde yaşanan protestolarda çoğunluğu polis tarafından öldürüldüğünü öne sürdüğü hayatını kaybeden 50 kişi için Nairobi'de anma töreni düzenleyeceklerini duyurdu.

Yerel medya, Kenyatta'nın yemin töreninin gerçekleştiği sırada başkent Nairobi'de toplanmaya çalışan muhalefet taraftarları ile polis arasında çıkan çatışmalarda 3 kişinin vurulduğu haberlerine yer verdi.

- Seçim sonucu mahkemeye taşınmıştı

Kenya'da 26 Ekim'de protestolar ve sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan devlet başkanlığı seçiminde, mevcut Devlet Başkanı Kenyatta oyların yüzde 98,26'sını alarak yeniden seçilmişti.

Seçimi boykot eden muhalifler sandık başına gitmezken seçimden çekilmesine rağmen adı oy pusulasında yer alan muhalefet partilerinin ortak adayı Raila Odinga yüzde 0,96 oy almıştı.

Kenya Yüksek Mahkemesi muhalifler tarafından seçim sonuçlarına yapılan itirazı reddederek seçimde hiçbir yasa dışılık ve usulsüzlüğe rastlanmadığını açıklamıştı.