KERKÜK (AA) - ALİ MUKARREM GARİP - Irak merkezi yönetimine bağlı güçlerin kontrolü sağlamasının üzerinden bir yıl geçtiği Kerkük'te, Kürt siyasi partilerin iddialarının aksine Türkmen ve Araplar, kentte siyasetten ekonomiye, güvenlikten yönetime kadar birçok alanda olumlu değişikliklerin olduğunu belirtiyor.

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, Kerkük'teki mevcut duruma ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Merkezi yönetime bağlı güçlerin kenti kontrol etmesiyle birlikte artık Kerkük'ün tek taraflı yönetilmeyeceğini herkes anlamıştır.'' dedi.

Kerkük'te güvenlik durumunun her geçen gün daha da iyiye gittiğini belirten Mehdi, ''Kerkük'te son bir yılda güvenlik durumunda yüzde 70 iyileşme oldu. Artık fidye karşılığı insan kaçırma ve adam öldürme olayları kalmadı.'' diye konuştu.

Mehdi ayrıca, Kürt siyasi partilere bağlı Peşmerge ve Asayiş gibi resmi olmayan güçlerin varlığına son verilmesinin kent sakinlerini rahatlattığına dikkati çekerek, ''Devlete bağlı polis, asker ve terörle mücadele ekiplerinin kentte bulunması vatandaşların devletine olan güvenini yeniden sağlamış oldu.'' ifadelerini kullandı.

- "Uzun vadeli çözüm istiyoruz''

Türkmenlerin Kerkük'te uzun vadeli çözümden yana olduklarını dile getiren Mehdi, şöyle devam etti:

''Son on beş yıldan beri hep geçici çözümlerle sorunlar çözüldü bu kentte. Artık insanlar istikrardan, güvenlikten ve kalkınmadan söz etmek istiyor. Uzun vadeli çözüm Türkmenlerin en büyük temennisidir. Uluslararası Kerkük Havalimanı artık seferlerine başlasın, kentte yatırımlar artsın ve hayat standartları yükselsin istiyoruz.''

Kente bir Türkmen valisinin atanmasını istediklerini aktaran Mehdi, ''Kerkük'e Türkmen valisi atanmasını bir kez de Türkmen adaletinin denenmesini istiyoruz. Ecdadımızdan bize kalan emaneti nasıl kullandığımızı da bir kereliğine görsünler istiyoruz. Türkmen insanı adaleti seven ve uygulamasını da en çok isteyendir.'' ifadelerini kullandı.

- "Faili meçhul cinayetler bitti"

Kentte kendilerini artık daha güvende hissettiklerini vurgulayan Kerkük Arap Meclisi Üyesi Hatem et-Tai de ''Son bir yılda Kerkük'te faili meçhul cinayetler, etnik kimlik temelli öldürme olayları ve silahlı saldırılar bitti.'' dedi.

Tai, Kerküklü Araplar olarak bir yıldan bu yana kendilerini "geri alınmış vatanlarında hissetmeye başladıklarını" ifade ederek, kent sakinlerinin, güvenliğini sağlayan güçlere itimat etmeye ve kendisini daha güvende hissetmeye başladığını aktardı.

Arap Meclisi Üyesi Tai, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İstikrarlı bir hayat temenni eden Araplar, artık şaibesiz bir yerel seçimin yapılması, tarım sektörünün geliştirilmesi, DEAŞ'ın tahrip ettiği bölgelerin imar edilmesi, yatırımın artması ve inşaat sektörünün geliştirilmesi beklentisindeler.''

- "Iraklı olduğumuzu hissetmeye başladık"

Son bir yıldan beri Kerkük'teki tüm kesimlerin rahat bir nefes aldığına dikkati çeken Irak Türkmen Cephesi Siyasi Büro Üyesi Mardin Gökkaya da ''Irak merkezi yönetimine bağlı güçlerin kenti kontrol etmesiyle Iraklı olduğumuzu hissetmeye başladık.'' ifadelerini kullandı.

Gökkaya, değişikliğin en çok da güvenlik alanında hissedildiğini dile getirerek, ''Daha önce kayıtlara faili meçhul olarak geçen cinayetler son buldu ve şüpheliler artık gözaltına alınıyor.'' dedi.

Kerkük ile ilgili önemli kararları alma hakkına sahip Kerkük İl Meclisinin çalışmalarına başlamasının da önemine değinen Gökkaya, Meclisin bir an önce aktif olmasını ve kentin kalkınmasına katkı sağlamasını beklediklerini dile getirdi.

Kerküklü Vatandaş Ömer Hüseyin de "Kürt siyasi partilerin tek taraflı hakimiyetinden kurtulduklarını" söyledi. Kentin gelişmesi ve kalkınmasının en büyük beklentileri olduğunu ifade eden Hüseyin, Kerkük Havalimanı'nın da çalışmalarına başlamasını istedi.

Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçler, Peşmerge'nin 3 yıldan uzun süre denetiminde tuttuğu Kerkük'e 16 Ekim 2017'de askeri operasyon düzenlemiş ve vilayet genelinde kontrolü yeniden ele almıştı.