KERKÜK (AA) - Irak'ın Kerkük kentinde yaşayan Araplar, Peşmerge güçlerinin Bağdat hükümeti ile Irak Kürt Bölgesi Yönetimi (IKBY) arasında sağlanacak olası bir anlaşmayla yeniden kentte görev yapmasını istemediklerini belirtti.

Arap Projesi Partisi Siyasi Büro Üyesi Abdurrahman Münşid el-Asi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Olası bir Bağdat-Erbil anlaşmasında Peşmerge güçlerinin yeniden Kerkük'te görev yapmasını istemiyoruz.'' dedi.

Peşmerge'nin Kerkük'te bulunduğu dönemde kentte büyük bir istikrarsızlığın yaşandığını ifade eden Asi, ''Peşmerge'nin federal polis, ordu ve Terörle Mücadele Polis güçlerinden oluşan Ortak Operasyonlar Komutanlığı bünyesinde yer alması kabul edilemez ve endişe verici bir durum. Bir kez daha bu kentte tek silahlı gücün hâkim olduğu günleri yaşamak istemiyoruz.'' diye konuştu.

Terör örgütü DEAŞ'ı bahane ederek Peşmerge'nin Kerkük'ü ele geçirdiğini söyleyen Asi, şöyle konuştu:

''Kürt milliyetçiliği düşüncesiyle hareket eden Peşmerge güçleri kentteki diğer etnik gruplara zarar verdi. Kentte tek taraflı yönetimlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Kerkük'ün tüm Kerküklülerin olmasını istiyoruz.''

Peşmerge gücünün Kerkük'te varlık gösterdiği 2014-2017 yıllarında terör saldırılarını önlemek gerekçesiyle kentin güneyinde Araplara ait 116 köyü yerle bir ettiğini ileri süren Asi, ''Kentimizde Irak bayrağı ve Irak güçlerini görmek istiyoruz. Kerkük'ü korumak bahanesiyle kenti ele geçirerek ülkeyi bölen hiçbir gücün burada olmasını istemiyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Haydar el- İbadi'ye seslenen Asi, şunları kaydetti:

"Irak'ın toprak bütünlüğünü savunan Irak ordusu, federal polis ve Terörle Mücadele Polis gücünden oluşan ortak operasyonlar komutanlığının Kerkük'te varlığını sürdürmesini istiyoruz.''