KERKÜK (AA) - Irak Petrol Bakanı Cebbar Luaybi, Kerkük'ten petrol ihracatını günlük 1 milyon varile çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Kerkük kentini ziyaret eden Bakan Luaybi, Kuzey Petrol Şirketi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Kerkük'teki petrol sektörünün gelişmesi için gereken adımlar atılacak ve bir rafineri inşa edilecektir." dedi.

Merkezi Kerkük'te bulunan Kuzey Petrol Şirketi'ne bağlı tesislerin geliştirilmesi için gerekli talimatları verdiklerini belirten Luaybi, "Kerkük'ten petrol ihracatını geliştirmeyi ve günlük ihracatın 1 milyon varili bulmasını amaçlıyoruz. Bunun için ziyaretimiz sırasında görüştüğümüz yetkilileri dinledik ve onlara desteğimizi sağlayacağımızı ilettik." diye konuştu.

Luaybi, ülkenin en önemli gelir kaynağı petrol ihracatı için tüm imkânları kullanacaklarını kaydederken, "İhracatımızı gerek Ceyhan gerekse Körfez limanları üzerinden artıracağız. İhracatımızı olumlu yönde etkileyecek olanakları değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında söz alan Kerkük Valisi Rakan Sait de zengin petrol yataklarına sahip kentte bir rafineri bulunmadığına işaret ederek, "Petrol kenti Kerkük'te benzin ve gaz sorunu yaşamak istemiyoruz." diye konuştu.