İSTANBUL (AA) - Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kapatılan Kimse Yok Mu Derneği çalışanlarına yönelik hazırlanan fezlekede, derneğin 17 Aralık sonrasında "nefret söylemi"ne ilişkin yaptırdığı bir anketin soruları yer aldı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nca kanun hükmünde kararnameyle kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'ne yönelik FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, 50'si tutuklu 56 şüpheliye yönelik fezlekede, dernekte bulunan dijital materyallerin incelemesi sonucunda elde edilen verilere yer verildi.

Fezlekeye göre, dijital verilerin incelemesi sonucunda, "Nefret söylemi ve siyaset, başlıklı çalışmada kullanılmak üzere tasarlanan mülakat sorularıdır." başlıklı bir belge bulundu.

Şüphelilerden D.K. adına imzalı olarak çıkan belge üzerinde formu doldurması istenen kişinin adı-soyadı, yaşı, cinsiyeti, mesleği ve çalıştığı alan gibi kişisel sorular yer aldı.

Ankete cevap veren kişinin kendini tanımladığı "aidiyet-kimlik (AK Parti'li, hizmet hareketinden, hizmet hareketine dost, her iki kesimi de seven vb)" yazılı bir bölümün de yer aldığı belgede, katılımcılara 7 soru yöneltildi.

Katılımcılara, nefret söylemi ile ilgili düşünceleri, bu söylemin siyasetçi, devlet adamı ve yetkili-güçlü kimseler tarafından kullanılmasını nasıl yorumladıkları, ayrıca bunun toplumsal gerilimi artırıp artırmadığı soruldu. Ankette 17 Aralık sonrası siyasilerin FETÖ'ye yönelik ifadelerini nefret söylemi olarak kabul edip etmedikleri gibi sorular da katılımcılara yöneltildi.

Belge üzerinde "mülakatı yapacak kişiye not" şeklinde yazılan bölümde ise önemli olanın konu çerçevesinde muhataptan veriler alabilmek olduğu, soruların kişinin durumuna, konumuna, işine ve sektörüne göre esnetilebileceği belirtildi.

Mülakatın sözlü veya yazılı yapılabileceği aktarılan bu bölümde "Konuşturulunca döküleceklerden sözlü mülakat almak daha verimli olabilir. Bir telefona kaydedilir. Sonra o metinden alıntılar yaparız. Her alandan ikişer, üçer kişi ile mülakat yapsak olabilir. Mülakatın verimli olması önemli oranda isabetli kişi ile yapılmasına bağlıdır." şeklinde ifadeler bulundu.

Öte yandan fezlekede, kendisini Kimse Yok Mu Derneği çalışanı olarak belirten şüpheli D.K'nin FETÖ/PDY'nin istekleri doğrultusunda hareket ettiği, örgütün yaptığı 17/25 Aralık darbe girişiminden sonra da örgütü desteklediğinin görüldüğü ifade edildi.