ANKARA (AA) - Türkiye'nin ve dünyanın "halen çalışan en eski tarihi su yolu sistemi" olarak bilinen, İstanbul'daki "Kırkçeşme Su Yolu Sistemi"ni anlatan ilk belgesel, yeni nesil sinema teknikleri ve 4K görüntü kalitesiyle hazırlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sinema Genel Müdürlüğünün desteğiyle, Türkiye'nin ve dünyanın "halen çalışan en eski tarihi su yolu sistemi"nin belgeselinin çekildiği belirtildi.

Üç tarafı sularla çevrili ve tarih boyunca suyla şekillenmiş İstanbul'un, dünyada halen çalışan en eski tarihi su yolu sistemine sahip olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu sistem, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünce yeni nesil sinema teknikleri ve 4K görüntü kalitesiyle ilk kez belgesel haline getirildi. Yapımcılığı ve yönetmenliği Umut Mete Soydan tarafından gerçekleştirilen belgeselde, 55 kilometre uzunluğunda ve kartpostal güzelliğinde olan Kırkçeşme Su Yolu Sistemi tüm detaylarıyla görüntülendi."

- Dünya mimarlık tarihinin en önemli eserlerinden

Açıklamada, Kırkçeşme Su Yolu Sistemi üzerinde dönemin barajları niteliğinde 4 büyük su bendinin, 4'ü anıtsal olmak üzere onlarca metre yüksekliğinde 33 farklı su kemerinin, 55 kilometre uzunluğunda galerinin ve yüzlerce çeşmenin yer aldığı bilgisi paylaşıldı.

Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan belgeselin, yurt içinde ve dışında galasının ve özel gösterimlerinin yapılmasının planlandığı belirtilen açıklamada, Belgrad Ormanı'ndan aldığı suyu yer çekiminin dışında hiçbir güç olmadan dev vadilerden geçirerek, tarihi yarımadaya ulaştıran sistemin, dünya mimarlık tarihinin en önemli eserlerinden birisi olduğu vurgulandı.