IĞDIR (AA) - HÜSEYİN YILDIZ - Kırsal alanda kavurucu sıcaklara maruz kalan hayvanların imdadına Orman Genel Müdürlüğünün özel barınakları yetişiyor.

Hava sıcaklığının yaz döneminde 40 derecenin üzerine çıktığı Iğdır'da, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce yapılan özel barınaklar, yabani hayvanların yanı sıra besi hayvanları ile evcil hayvanların nefes almasını sağlıyor.

Her geçen gün sayısı artan barınaklarda, hayvanları sıcaktan korumak için yapılan gölgelikler, su içme alanları, kaşınma kazıkları, tuzlama alanları ve yeşil alanlar bulunurken bu alanlar, büyük ve küçükbaş hayvanlar ile domuz, kurt, tavşan, tilki, dağ keçisi gibi yaban hayvanlarınca da kullanılıyor.

Iğdır Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hayvanların su ihtiyacını gidermenin yanı sıra sıcak havalarda gölgelenmeleri için gölgelikler, kaşınma kazıkları ve tuzluk yaparak hem köylü vatandaşa hem de yaban hayatına destek olmak adına bu çalışmaları yapıyoruz." dedi.

- "Barınaklar erozyon kontrollü sahalarda yapılıyor"

Barınakların özellikle erozyon kontrollü sahalarda yapıldığını belirten Tazegün, "Barınakları yaptığımız alanlarda erozyona uğramış toprakları alıp bu çalışmaları yapıyoruz. Mera ıslahı kapsamında yaptığımız bu çalışmalar hayvancılıkla uğraşan köylüye de destek oluyor. Bu barınaklar, ilimiz çok kurak olduğu için yaban hayvanlarına da destektir." diye konuştu.

Tazegün, bölgenin coğrafi konumundan dolayı birçok yaban hayvanına ev sahipliği yaptığını aktararak, şöyle devam etti:

"Barınaklardan özellikle dağ keçisi, yaban koyunu, kurt, domuz, vaşak gibi hayvanlar faydalanabiliyor. Çok sayıda kınalı keklik var. Bu sular bu hayvanlar için çok önemli. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında ciddi manada sıcaklıklar etkili oluyor. Durum böyle olunca hayvanların gölgelik bir yer ve su bulması zorlaşıyor. Gerek yaban hayvanları gerekse besi hayvanları, yapılan bu çalışmalarla nefes alıyor."

- "Gayet memnunuz, her şey yolunda"

Gaziler Köyü Muhtarı İbrahim Öztürk de köylerinde iki alanda hayvan mola yeri olduğunu ve bu mola yerlerinin çok faydalı olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Barınaklar bulunmaz nimet. Hayvanlarımız burada su ihtiyacını, gölgelik ihtiyacını karşılamakta. Barınaklar keklik, tilki, kurt, domuz gibi yabani hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Orman Genel Müdürlüğünden Allah razı olsun. Gayet memnunuz, her şey yolunda. Hayvanlarımız meralarda otluyor, sıcaklıklar arttığı zaman gölgeliklerin altına giriyor, su ihtiyacını da buradan karşılıyor."