RİYAD (AA) - Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Sada ilinde onlarca kişinin ölümüne neden olan saldırı hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, koalisyondan ismi açıklanmayan üst düzey bir yetkili, Sada ilinde düzenlenen saldırı hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Yetkili, koalisyonun Yemen'de faaliyet gösteren bazı yardım ve medya kuruluşlarına ait sitelerde Sada ilinde düzenlenen saldırıyla ilgili paylaşılan görüntülerden haberdar olduğunu belirterek, "Koalisyon komutanlığı, bu operasyonun koşullarını ve prosedürlerini doğrulamak ve sonuçlarını mümkün olan en kısa zamanda açıklamak için koalisyona bağlı 'ortak kaza değerlendirme ekibine' olayın soruşturulması talimatını verdi." dedi.

Yetkili son olarak koalisyonun, "sivillerin güvenliğini sağlamak için her türlü çabayı sarf etme" konusundaki istekliliğini vurguladı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Sada'nın kuzeyinde bulunan Dahyan kentindeki çarşıda, çocukları taşıyan bir otobüse düzenlenen saldırıda çoğu çocuk 50 kişinin öldüğünü, 77 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

- Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon açıklaması

Koalisyon güçleri sözcüsü Albay Turki el-Maliki'nin SPA'da yer alan yazılı açıklamasında, "Sada ilinin hedef alınması, meşru bir askeri eylem." denilerek, söz konusu operasyonla Suudi Arabistan'ın Cazan kentinde sivillere yönelik düzenlenen, ölü ve yaralıların olduğu saldırıyı planlayan ve uygulayan unsurların hedef alındığı kaydedilmişti.

Bu eylemin, "uluslararası insancıl hukuka ve teamüllere uygun" olduğunu aktaran Maliki, koalisyon güçlerinin, "İran'a bağlı Husi militanların, çocukların savaşa seferber edilmesi ve savaş alanında bir araç olarak kullanılması gibi suç ve terör eylemleri" karşısında tüm tedbirleri alacağına dikkati çekmişti.

Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana başta olmak üzere bazı bölgeleri kontrolünde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı meşru yönetime bağlı güçlere destek veriyor.