TAİZ (AA) - Yemen hükümeti, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, ülkenin güneyindeki Taiz'in Husilerden kurtarılması için kendilerine "modern silah" taahhüdünde bulunduğunu belirtti.

Taiz'deki ulusal ordu komutanlığı sözcü yardımcısı Albay Abdulbasit el-Bahr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taiz'e sunulan askeri destekte kaydedilen ciddi gerilemeye işaret ederek, koalisyon güçlerinin, Taiz'deki cephelerin güçlendirilmesi için "modern silah" ve mühimmat sağlanacağı konusunda söz verdiğini ifade etti.

Taiz'in güney ve batı cephelerindeki çok sayıda bölgenin Husilerden kurtarılması için yapılacak silah desteğinin, birkaç gün içinde bölgeye ulaşmasının beklendiğini kaydeden Bahr, "Taiz'in Husiler'den kurtarılması ve halihazırda uygulanan ablukanın kırılması ordu birliklerinin önceliğidir. Güvenliğin sağlanması, temel hizmetler ile devlet kurumlarının yeniden aktifleştirilmesi de diğer önceliklerimiz arasında yer alıyor." dedi.

Bahr, Taiz askeri komutanlığının, koalisyon güçleri ile meşru hükümetle görüşmeler yaparak bölgeye destek sağlanması için çaba sarf ettiğini kaydetti.

Ordu sözcüsü ayrıca birliklerinin mühimmat eksikliğine rağmen son günlerde Taiz'in batısındaki Cebel Habeşi ve Makbene cepheleri ile güneyinde stratejik öneme haiz noktaları ele geçirdiğini aktardı.

Husiler, büyük bir kısmı hükümet güçlerinin kontrolünde olan Taiz kentini, yaklaşık üç senedir kuşatma altında tutuyor. Hükümet güçleri Ağustos 2016'da kentteki ablukayı güneybatı yönünde kısmi olarak kırmayı başarmıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile meşru yönetime bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.