Bulut santral olarak da bilinen sanal santral son dönemlerde birçok işletme tarafından tercih edilen, son derece kullanışlı ve pratik bir sistemdir. Sanal santral bulut tabanlı internet üzerinden hizmet verir. Bu yenilikçi sistemde internet tabanlı yeni nesil telefon santrali aracılığıyla internet erişiminin bulunduğu her yerden santral özelliklerinin tamamı kolaylıkla kullanılabilir. Sanal santral internet üzerinden çalıştığından dolayı herhangi bir kurulum yapılması gerekmez. Aynı zamanda işletmenin ihtiyaç duyduğu tüm raporların sanal santral üzerinden alınması mümkündür. Kobikom tarafından tasarlanan KobiPBX Bulut Santral kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayabilmekte olup geleneksel santrallerde bulunan gelişmiş birçok özelliği vardır.

Pek çok işletmenin yoğun ilgi gösterdiği bulut santral genellikle iş amacıyla kullanılmakla birlikte farklı amaçlarla kişisel olarak da kullanılabilir. Temelde etkili bir iletişim aracı olan sanal santraller kişilerin ve işletmelerin iletişim ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla geliştirilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır.

Sanal santral teknolojideki ve internetteki gelişmeler sonucunda analog santrallerin yerini almayı başarmıştır. Bunun temel nedeni kullanım özellikleri sayesinde kişilere ve işletmelere birçok farklı avantaj sağlıyor olmasıdır. Özellikle IP santral özelliği kişilerin ve firmaların maliyetlerden yüksek ölçüde tasarruf etmesini sağlamaktadır.

Sanal Santrallerin Çalışma Prensibi

Sanal santraller kendilerine has birtakım çalışma prensiplerine sahiptirler. Temel çalışma prensibi internet erişimine bağlı olan bulut santraller kendileri için özel olarak hazırlanan senaryolarla çalışırlar. Bu nedenler internetin olduğu her yerde sanal santral kullanılabilir.

Sanal santral analog ve eski santral sistemlerine oranla daha farklı bir yapıdadırlar ve kullanıcılara farklı avantajlar sağlarlar. Sanal santrallerin kullanıcılarına sağladığı faydaların en önemlisi herhangi bir yatırım yapılması gerekliliğinin olmamasıdır. Analog sistemlere göre son derece önemli bir özellik olarak sanal santrallerin kurulum, güncelleme ve teknik destek masrafları yoktur.

Sanal santral kullanımı için herhangi bir mekan sınırlamasının olması söz konusu değildir. Kullanıcıların internet bağlantısı bulunan her yerden sanal santrale bağlanması ve görüşmelerini yapabilmesi mümkündür. Bu durum özellikle Home office çalışma prensibini benimseyen işletmeler açısından çok büyük bir avantajdır.

Günümüzde birçok işletme maliyetlerinin yükselmemesi için ofislerinde sekreter bulundurmamaktadır. Bu durumda telefonlara bakacak kişi bulunamadığından müşteri aramalarının karşılıksız kalması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilmekte; işletmeler maddi ve manevi açıdan zarar görebilmektedir. Sanal santral kullanıldığı durumlarda ise tüm aramaların cep telefonuna bağlanması mümkün olmaktadır. Böylece şirket telefonlarına her yerden ve her zaman cevap verilebilmektedir. Aramaların karşılanamadığı durumlarda arayan kişi sesli mesaja yönlendirilebilmektedir.

Bulut Santral İşletmeleri Sabit Hat Giderlerinden Kurtarır

Bulut santrallerin sağladığı diğer bir fayda kullanan kişileri ve işletmeleri sabit hat giderinden kurtarması olarak ifade edilebilir. Analog sistemlerinde söz konusu olan yüksek hat giderlerine karşın bulut santraller çok daha uygun fiyatlar karşılığında çok daha avantajlı bir hizmet sunar.

Analog santral sistemlerinde aynı anda yalnızca bir telefon görüşmesi yapılırken bulut santral sistemlerinde aynı anda birden fazla müşterinin işletmeye ulaşması mümkün olmaktadır. Herhangi bir müşteri işletmeyi aradığında telefonun meşgul çalması ve işletmeye ulaşılamaması müşteri kaybına dahi neden olabilmektedir. Bulut santralin özellikleri sayesinde aynı anda birden fazla görüşme yapılabildiği ve hat meşgul çalmadığı için işletmeleri arayan müşteriler ulaşamama sorunu yaşamaz.

Sanal santral sistemini kullanan işletmeler kendi içlerindeki ekipler ile ücretsiz bir şekilde görüşebilirler. Böylece işletme içerisindeki iletişim sağlıklı ve hızlı bir şekilde sağlanabilir.

Sanal Santral Kullanmanın Avantajları

Sanal santral büyük işletmeler ve destek personeli göz önünde bulundurularak geliştirilen bir sistem olma özelliğine sahiptir. Sanal santral kullanan işletmelerde arayanlar en iyi seçeneğe ve departmana yönlendirilmelerini sağlama amacıyla otomatik olarak bir cevaplama sistemine dahil olurlar.

Sanal santral kullanmak için internet bağlantısının olması gerekir. Bu sayede farklı ülkelerde olan ofisler dahi PBX üzerinden bağlanabilir. İşletmelere ekipmana ya da bakım işlemlerine yatırım yapma gereksinimi olmadan istenilen coğrafyada genişleme ve ihtiyaç duyulan sayıda uzantıya sahip olma imkanı veren yenilikçi bir sistemdir.

Günümüzde pek çok şirket iç ve dış iletişimini sağlamak için sanal santral sistemlerinden verimli bir şekilde yararlanırlar. Sanal santral sayesinde müşteri hizmetlerini geliştirmeyi sağlayacak pek çok hizmetten yararlanılabilir. Telesekreter, sesli posta, çağrı kaydetme, çağrı konferansı, ulusal ve uluslararası numaralandırma, çağrı aktarma ve yönlendirme, bekleme müziği, etkileşimli sesli yanıt ve daha birçok fazla özellikten sanal santral kullanılarak yararlanılabilir.

Sanal santral yazılımla elde edilebilmekte olup bu sistemde her şey çevrim içidir. En son teknolojiye ihtiyaç duyan bakım ve güncellemeler maliyet gereksinimi olan fiziksel santrallere yatırım yapma gerekliliğini ortadan kaldırır. Sanal santral güncellemeleri otomatik olarak bulutta yapılır. VoIP aramalarının maliyeti geleneksel telefonlara göre çok daha düşük olup istenildiği kadar dahili hatta sahip olma imkanı vardır. Herhangi bir kablolama gereksinimi olmayan sanal santralin kullanılabilmesi için bilgisayar, internet bağlantısı, masa ya da cep telefonu bulunması yeterlidir.