CUCUTA (AA) - Ülkelerindeki ekonomik kriz nedeniyle tedavi olamayan Venezuelalı hastalar, komşu Kolombiya'da sığınmacı krizini tırmanışa geçirdi.

Bağımsız örgütlere göre, geçen yıllarda 3 ila 4 milyon Venezuelalı vatanlarını terk etti. Kolombiya'ya çoğunlukla yürüyerek geçen Venezuelalılar arasında memleketlerindeki hastanelerin artık tedavi edemediği ve acil sağlık hizmeti alması gereken hastalar da bulunuyor.

Kolombiyalı sağlık yetkililerine göre, geçen yıl hastanelerin acil servislerini ziyaret eden Venezuelalıların sayısı yaklaşık 25 bin oldu. Bu rakamın, 2015 yılında 1500 olduğuna dikkat çekildi.

Cucuta gibi Venezuela sınırındaki kentlerde hastanelerin koridorlarında bile yan yana sedyelerde yatan hastalara rastlanırken yetkililer, 2018'de Kolombiya hastanelerine başvuracak Venezuelalıların sayısının ikiye katlanacağını ve sağlık sisteminin bu ani yığılmanın üstesinden gelmeye hazır olmadığını düşünüyor.

Kolombiya Sağlık Bakanlığının göçmen işlerinden sorumlu dairesinde danışmanlık yapan Julio Saenz, göçmenlerin kapsamlı bakım masrafını karşılayacak durumda olmadıklarını belirterek, "Bu çok büyük bir sorun." değerlendirmesini yaptı.

Cucuta'daki Venezuelalı göçmenler de ülkelerinde antibiyotikten kemoterapiye kadar her türlü sağlık hizmetine erişimin neredeyse imkansız hale geldiğini belirtiyor.

Rahim ağzı kanseri tedavisi görebilmek için Kolombiya'ya gelen 32 yaşındaki Venezuelalı anne Grecia Sabala, şifa bulmak için sınırı geçmekten başka çaresi olmadığını söyledi.

Venezuela'da bebek ve anne ölümlerinin ciddi oranda arttığı, difteri gibi uzun zaman önce kökü kazılan hastalıkların da yeniden ortaya çıktığı ifade ediliyor.

Sağlık yetkilileri, Kolombiya'da en az bir Venezuelalı göçmen çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını kaybettiğini, birçoğunun hayatlarını tehdit edecek biçimde zayıf olduğunu dile getiriyor.

Geçen yıl Venezuelalı göçmenlerde AIDS, tüberküloz ve sıtma gibi çok sayıda rahatsızlığın teşhis edildiğine dikkati çeken yetkililer, bulaşıcı hastalıkların yayılmasından endişe edildiğini kaydediyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkeye insani yardım yapılmasını kabul etmemişti.

Kolombiya'daki hastaneler, yasa gereği vatandaşı olsun olmasın acil servise başvuran herkesi tedavi etmekle yükümlü. Acil servislere başvuran Venezuelaların büyük bölümünün ise kanser ve diyabet gibi uzun ve masraflı tedavi süreci gerektiren kronik rahatsızlıklara sahip olduğu belirtiliyor.

Kolombiya Sağlık Bakanlığı, hafif sağlık sorunlarının tedavisi için sınıra mobil birimler konuşlandırmayı planlıyor.

Ekonomik krizle mücadele eden petrol zengini Venezuela'da halk, ilaç ve temel gıda ürünlerini temin edemiyor. Nakit sıkıntısının yaşandığı ülkede hükümet, 2015'ten bu yana enflasyon oranını açıklamazken, Venezuela muhalefeti ülkede 2017'de enflasyonun yüzde 2 bin 600 olduğunu savunuyor.