KONYA (AA) - Konya'nın merkez Meram ilçesindeki bir villada geçen yıl terör örgütü DEAŞ'a yönelik geçen yıl düzenlenen ve 5 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyon kapsamında haklarında dava açılan 7'si tutuklu 10 sanığın yargılanmasına başlandı.

Konya 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Mehmet Akif Kök, Burhan Yamak, Yakup Memi, Ramazan Aras, İlhan Alparslan, Muhammed Ali Danışman, Fahri Karahan ile taraf avukatları katıldı.

Tutuklu bulunduğu Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) vasıtasıyla savunmasını yapan sanık Burhan Yamak, Almanya doğumlu olduğunu, o dönemde Konya'ya gezi amaçlı geldiğini öne sürdü.

Sanıklardan Mehmet Ali Kök ile tramvay durağında tanıştıklarını ileri süren Yamak, "Kalabilecek bir ev aradığım için kendisi bana bir ev ayarlayabileceğini söyledi. Burada 3-4 gün kaldım. Benim bu olayla alakam ve DEAŞ'la bağlantım yok. Baskın yapılan bir evde yapılan aramada ele geçirilen telefonumu, sanık Mehmet Akif Kök'ün arabasında unutmuştum. Daha sonra bir daha görüşemediğimiz için alamadım. Telefonun üzerinde yazan 'Huzeyfe' ismi benim kod adım değildir. Beraatımı talep ediyorum." dedi.

Duruşmada söz verilen ve Tarsus 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan SEGBİS'le bağlanan tutuklu sanık Yakup Memi ise olaydan önce Konya'ya çalışma maksadıyla geldiğini, sanıklardan Mehmet Ali Kök ile burada tanışarak kendisine kalmak için ev bulduğunu öne sürdü.

Bosna Hersek Mahallesi'ndeki hücre evinde yapılan aramada bulunan cep telefonu üzerindeki "Enes Talha" isminin çocuğuna ait olduğunu öne süren Memi, "Telefonumu tamir ettirmesi için Kök'e vermiştim. Çocuğumun ismini nereden biliyor ve telefonun üzerine neden yazdı bilmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum." diye konuştu.

Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan SEGBİS'le bağlanan tutuklu sanıklardan Ramazan Aras da Konya'ya akraba ziyareti için geldiğini, yakınlarını rahatsız etmemek için ev kiraladığını, yakalandığı hücre evinin örgüte ait olduğunu bilmediğini iddia etti.

Ev kiralama Maksatlı sanık Kök ile tanıştığını savunan Aras, "Yanımda bin 400 dolar ve 100 liram vardı. Ev kirası vermemiştim. Kök bana 'Böyle olmaz. O zaman cep telefonunu ver.' dedi. Bu yüzden telefonumu vermiştim. Telefonumun üzerinde neden 'Ahmet Hattap' yazdığını bilmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum." diye konuştu.

Tarsus 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan SEGBİS'le bağlanan tutuklu sanık İlhan Alparslan ise hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

O dönemde Erzurum'da yaşadığını ve ailesiyle arasının bozuk olduğunu savunan Alparslan, "Suriye'de Müslümanların yaşadığı zulümle alakalı sosyal medya hesabımdan video paylaşıyordum. Adını Akif olarak hatırladığım kişi, sosyal medya üzerinden bana, 'Seni Suriye'ye gönderebilirim' diye mesaj attı. Ben bu kişileri ülke dışına çıkaran kaçakçılar olarak biliyordum. Amacım çatışmanın olmadığı bölgede yaşananları gözlemlemekti." dedi.

Sanık savunmalarının ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

- Olay

Konya'da, 12 Temmuz 2017'de eylem hazırlığı içinde oldukları belirlenen terör örgütü DEAŞ üyelerine yönelik 10 eve operasyon düzenlenmişti.

Operasyon kapsamında merkez Meram ilçesindeki bir villada polis ekipleri ile DEAŞ üyeleri arasında çatışma çıkmış, 5 terörist etkisiz hale getirilirken, 4 polis memuru da hafif şekilde yaralanmıştı. Olayla ilgili aralarında çatışmanın çıktığı evin sahibi M.Ö'nün de bulunduğu 18 kişi gözaltına alınmış, adliyeye sevk edilen 12 zanlıdan 9'u tutuklanmıştı. Tutuklanan zanlılardan 2'si hakkındaki dosyanın tefrikine karar verildiği öğrenildi.

M.Ö'nün daha önce FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklandığı, bir süre sonra serbest kaldığı öğrenilmiş, etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin de daha önce terör örgütü PKK'ya üye olmak suçundan cezaevinde yattığı tespit edilmişti.