KUVEYT (AA) - Kuveyt'te milletvekilleri, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin "ABD tarafından İran'ın petrol ihracatına kısıtlama getirildiği takdirde bölge ülkelerinin de petrol ihraç edemeyeceğini" söylemesiyle güdeme gelen Hürmüz Boğazı'nın kapatılması tehdidine karşı hükümetten "net bir plan ortaya koyarak gereken tedbirlerin alınmasını" talep etti.

Kuveytli milletvekili Usame Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İranlı yetkililerin Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasıyla ilgili tehditlerinin "rahatsız edici" olduğunu söyledi.

Şahin, söz konusu tehditlerin İran'ın düşmanlığının yeni bir göstergesi olduğunu ileri sürdü.

Hükümetten bu tehditlere karşı net bir plan ortaya koymasını istediklerini aktaran Şahin, konunun ABD ile İran arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanmasına rağmen, tehditlerin doğrudan Körfez ülkelerini ve halkını etkilediğini ifade etti.

- Körfez ekonomisi için bir tehdit

Milletvekili Adil ed-Demihi de Kuveyt'in "Alrai" gazetesinde yer alan açıklamasında, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidine karşı hükümetin atacağı adımlara ilişkin mecliste özel oturum yapılmasını istediğini belirtti.

Bu konunun Körfez ülkelerinin ulusal güvenliğine yansımaları olacağını, özelde Kuveyt, genelde ise Körfez ekonomisini tehdit ettiğini kaydeden Demihi, hükümetten gerekli tedbirleri almasını ve hazırlıklı olmasını talep ettiklerini aktardı.

Milletvekili Safa el-Haşim de hükümetin konuyla ilgili bir planı olduğunu düşünmediğini belirterek, bunun için hazırlık yapılması gerektiğine işaret etti.

- Boğazın kapatılması halinde Kuveyt büyük bir kriz yaşayacak

Öte yandan petrol uzmanı Ahmed Hasan Kerem ise İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatması halinde Kuveyt'in büyük bir kriz yaşayacağını belirtti.

Hürmüz'ün Kuveyt için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Kerem, böyle bir durumda Kuveyt'in tüm petrol üretimini durdurmak zorunda kalacağını söyledi.

Hürmüz Boğazı'nın Kuveyt'in petrol için tek ihracat kapısı olduğuna işaret eden Kerem, alternatif olarak Suudi Arabistan ve Kızıldeniz üzerinden bir rota oluşturulmasının ise uzun ve külfetli olacağını, bu rotanın bir faydası dokunmayacağını dile getirdi.

Kerem ayrıca bu durumun yalnızca Kuveyt değil bütün Körfez ülkelerini doğrudan etkileyeceğini ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, salı günü İsviçre'de ülkedeki İranlılarla bir araya geldiği toplantıda, "ABD yönetimi 'İran'a bir damla petrol ihracat ettirmeyeceğiz' demiş. Bu tüm bölge petrolünün ihraç edilemeyeceği anlamına gelmektedir. Eğer bunu yaparsanız sonuçlarına da katlanırsınız." açıklamasında bulunmuştu.

Açıklama, Basra ile Umman körfezleri arasında yer alan ve küresel petrol ticareti için kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı'ndan gerçekleştirilen ihracatı "İran'ın engelleme tehdidi" olarak yorumlanmıştı.

Ruhani'nin açıklamalarının ardından Devrim Muhafızları Ordusu'nun önde gelen komutanlarından Kasım Süleymani ve İsmail Kevseri gibi isimler Ruhani'ye destek verdiklerini duyurmuştu.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe ise Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasının söz konusu olmadığını çünkü konunun uluslararası kurallarla bağlantılı olduğunu ve riayet edilmesi gerektiğini söylemişti.