RABAT (AA) - Yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçmek isterken Libya güvenlik güçlerince yakalanarak gözaltına alınan Fas vatandaşları için ülkelerinde destek gösterisi düzenlendi.

Başkent Rabat’taki Dışişleri Bakanlığı önünde toplanan Faslı göçmenlerin aileleri ve insan hakları aktivistleri, Libya'dan Avrupa'ya yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalanarak cezaevine konulan Faslı göçmenlerin serbest bırakılmasını talep etti.

Kral 6. Muhammed’in olaya müdahil olmasını talep eden pankartların açıldığı gösteride, hükümetin Fas vatandaşlarını getirmek için verdiği sözü tutmadığı yönünde sloganlar atıldı.

Oğlu Libya'da alıkonulan Meryem el-Şehuni AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Oğlum ve yaşları 23-24 arasında değişen sekiz arkadaşı Trablus’ta cezaevinde. İtalya’ya geçmek için Libya’ya gitmişlerdi fakat duyduk ki şu an hapisteler." dedi.

En son 4 gün önce oğluyla telefonla konuştuğunu belirten Şehuni, Kral 6. Muhammed’den çocuklarını Fas’a getirmesini talep etti.

Yasa dışı yollardan Avrupa'ya geçmeye çalışan Faslı göçmenler, iki hafta önce sosyal medya üzerinden yayımladıkları videoyla Libya'da mahsur kaldıklarını dünya kamuoyuna duyurmuştu. Videoda ülkelerine dönmek istediklerini belirten göçmenlerin bu çağrısını öğrenen Fas Kralı 6. Muhammed, vatandaşlarının ülkeye getirilmesi için çalışmaların başlatılması talimatını vermişti.

6.Muhammed’in çağrısı üzerine harekete geçen Göç ve Yurtdışında Yaşayan Faslılardan Sorumlu Delege Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Libya’da mahsur kalan Fas vatandaşlarının güvenliği sağlanarak ülkeye getirilmesi için çalışmaların tüm ciddiyetiyle yürütüldüğü bildirilmişti.