TRABLUS (AA) - Libya'daki çatışma atmosferine uluslararası ve bölgesel güçler tarafından çözüm olarak sunulan seçim seçeceğine yönelik Birleşmiş Milletler (BM) ve ülkedeki rakip siyasi gruplardan olumlu mesajlar geldi.

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Londra merkezli Arapça yayın yapan Şarku'l Evsat gazetesine verdiği röportajda, Libya'daki devlet kurumlarının meşruiyet eksikliğinin ancak sandık yoluyla giderilebileceğini söyledi.

BM Temsilcisi, Libya'da aralık ayında planlanan seçimlerin ertelenmesinin arkasında ülkedeki Fransa ve İtalya'nın nüfus mücadelesi olduğunu reddederek, BM'nin Libya'ya barış gücü göndermesinin ihtimal dışı olduğuna işaret etti.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri de başkentte İngiltere'nin Trablus Büyükelçisi Francis Baker ile görüşmesinde "anayasa taslağında öngörülen yönetim biçimine göre seçimlerin gerçekleştirilebileceğini" belirtti.

Libya Devlet Yüksek Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, seçimler konusunun bugünkü oturumlarda ele alınacağı ifade edildi.

Libya'nın doğusundaki Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı grup da benzer şekilde sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "seçimlerin gerçekleştirilmesindeki güvenliği" sağlamak için hazır olduğunu duyurdu.

- Libya'daki siyasi istikrarsızlık

Libya'da 2011'deki devrimin ardından yaşanan istikrarsızlık ve çatışmalar neticesinde Tobruk ve Trablus'ta iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı. Ülkedeki bu durumun önüne geçmek için BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca UMH Başkanlık Konseyi kurulmuştu.

BM Güvenlik Konseyi, UMH Başkanlık Konseyi'ni Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış, ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmamıştı.

Ülkede barış ve istikrarı tesis etmek amacıyla yerel ve uluslararası düzeyde pek çok girişimde bulunulmuş, bunların sonuncusu geçen mayıs ayı sonunda Fransa'nın öncülüğünde gerçekleştirilen Paris Zirvesi olmuştu. Zirvede, Libya'da 10 Aralık 2018'de seçimlerin yapılması ve seçimlerin anayasal temellerinin atılması kararlaştırılmıştı.

Libya'nın başkenti Trablus, 26 Ağustos'tan itibaren aralıklarla yaklaşık bir ay boyunca UMH'ye bağlı tugaylar arasında yaklaşık 120 kişinin öldüğü, 400 kişinin yaralandığı çatışmalara sahne olmuştu. Söz konusu çatışmaların yol açtığı ortam, seçim tartışmalarını gölgede bırakmıştı.