TRABLUS (AA) - ABD ve İngiltere'nin Libya'daki büyükelçilikleri, 7 yıl önce yerlerini terk etmek zorunda bırakılan Tavergalı iç göçmenlerin evlerine dönüş hakkının korunması çağrısında bulundu.

ABD'nin Trablus Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Tavergalı iç göçmenlerin evlerine dönüşünün engellenmesi nedeniyle üzüntü duyulduğu belirtilerek "Taverga halkının ve tüm göçmenlerin evlerine güvenle dönme hakkı muhafaza edilmeli." denildi.

Açıklamada ayrıca Libya'da şu an yürütülen uzlaşı çabalarının geçmiştekinden daha önemli olduğu ifade edildi.

Öte yandan İngiltere'nin Trablus Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada da Libya'daki tüm kesimlere "Taverga halkının topraklarına gönüllü bir şekilde dönme hakkını garanti altına alma" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca tüm göçmenlerin rahatça evlerine dönebilmeleri için uzlaşı çabalarının arttırılması gerektiği kaydedildi.

Misrata kentindeki askeri ve sivil makamlar, varılan anlaşma neticesinde geçen hafta evlerine dönmeleri beklenen Tavergalı iç göçmenlerin evlerine dönüşünün ertelenmesini istemişti.

Taverga ve Misrata kentinden temsilciler, Ağustos 2016'da Tunus'ta Birleşmiş Milletler gözetiminde, Taverga halkının evlerine dönüş hakkını içeren bir anlaşma imzalamıştı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac da Aralık 2017'de, Taverga sakinlerinin şubat ayı başında evlerine döneceğini açıklamıştı.

Misrata'ya 30 kilometre uzaklıkta bulunan Taverga'da ikamet eden yaklaşık 40 bin Libyalı, 2011'de ülkede 40 yıllık Muammer Kaddafi dönemine son veren halk ayaklanmaları sırasında "Misrata'daki devrimcilere karşı durdukları ve rejimin yanında yer aldıkları" suçlamasıyla devrimciler tarafından Taverga'dan zorla göç ettirilmişti.

Taverga halkının büyük bölümü, ülkenin kuzeyindeki Trablus, Bingazi ve Ecdebiye'deki mülteci kamplarında yaşıyor.