TRABLUS (AA) - Libya'daki Tuareg kabileleri, tüm dünya ülkeleri ve insan hakları kuruluşlarına "göçmenlerin sorunlarına çözüm bulmak için ortak çaba gösterilmesi" çağrısı yaptı.

Tuareg Yüksek Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, göçmen sorununa ülkenin güvenlik, istikrar ve egemenliği çerçevesinden insan hakları temelinde bir çözüm için birlik olunması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Göçmenlere yönelik uygulamalar sistematik politika değil bireysel bir durumdur. Göçmenlerle onurlarını koruyacak ve insanlıklarını değerlendirecek şekilde ilişki kurulması gerektiği inancına dayanarak, bu durumu kabul etmiyor ve kınıyoruz." denildi.

Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Libya'nın coğrafi çevresini etkilediği gibi aynı zamanda etkilendiği de belirtilen açıklamada, Libya'nın önceden ülke ekonomilerinin kalkınmasına yardımcı olduğu ve çok sayıda Afrika ülkesinin nefes almasını sağladığı bir "akciğer" görevi gördüğü ancak şu anda yasa dışı göçlerin artması nedeniyle sıkıntılar çektiği ifade edildi.

Afrikalı kardeşlerinin ülkelerinde bulunmasından memnuniyet duydukları ancak Libya'nın yıllardır büyük göç akınları nedeniyle sıkıntı çektiği aktarılan açıklamada, Libya'nın son derece kötü olan güvenlik, siyasi ve ekonomik şartları nedeniyle bunu kaldıramayacağı aktarıldı.

Libya'nın kaynak değil geçiş ülkesi olduğu belirtilerek göçmenlerin durumlarından meydana gelen sıkıntıların sorumlusu olarak gösterilmenin kınandığı açıklamada, bu durumun kaynak, geçiş ve Avrupa'daki hedef ülkelerin ortak sorumluluğu olduğu vurgulandı.

Afrikalı göçmenler için köle pazarı kurulduğu yönündeki haberlerin ardından Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada bazı suçluların yasa dışı göçmenleri kullandığı yönünde basında yer alan haberlerin ilgili birimler tarafından soruşturulduğu kaydedildi.