TRABLUS (AA) - Libya'nın batısında faaliyet gösteren bazı askeri oluşumlar, Fransa'nın Libyalı tarafları diyalog masası etrafında toplamak için başlattığı girişimi kabul etmediklerini duyurdu.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı bazı güçlerin de aralarında olduğu 13 silahlı grup ve askeri konsey, Fransa'nın yarın Paris'te düzenlemeyi planladığı toplantı konusunda UMH Başkanlık Konseyi, Temsilciler Meclisi ve Yüksek Devlet Konseyi'ne hitaben ortak bir bildiri yayımladı.

UMH'ye bağlı En-Nevasi Tugayı'nın sosyal medya hesabından paylaşılan bildiride, "Libya toplumunun taleplerini gerçekleştirmeyi hedefleyen gerçek bir diyalog sağlama" ve "Libya'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine bağlı kalma" çağrısı yapılarak, herhangi bir yabancı müdahalenin reddedildiği ifade edildi.

Siyasi anlaşmadan doğan kurumların yapacağı herhangi bir anlaşmanın kabul edilmeyeceği vurgulanan bildiride, "Seçimler Libya'yı ilgilendiren bir meseledir. Her durum ve şartta uygulanması gereken yasalar ve anayasa sistemiyle gerçekleştirilmesi gerekir." denildi.

Bildiride Birleşmiş Milletler'den (BM) Libya konusunda tam tarafsız olması ve sivilleri koruması istendi.

Bildiriye imza atan gruplar arasında Genzur Askeri Konseyi, Zintan Askeri Konseyi, Misrata Askeri Konseyi, Garyan Askeri Konseyi, Batı Bölgesi Operasyonları Odası, Sabrata Devrimci Tugayı, Zeltan Devrimci Tugayı bulunuyor.

Libya'daki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini görüşmek üzere yarın Paris'te gerçekleştirilecek toplantıya, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Libya UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği General Halife Hafter'in katılacağı belirtiliyor.

- Libya'daki siyasi istikrarsızlık

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca UMH Başkanlık Konseyi kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi, UMH Başkanlık Konseyi'ni Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin Eylül 2017'de sunduğu üç aşamalı yeni eylem planına göre, ülkede 2018 sona ermeden cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması amaçlanıyor.