TRABLUS (AA) - Libya'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Adalet ve Bina Partisi, ülkedeki meşru tarafların petrol üretim ve ihracatına yeniden başlamasından duydukları memnuniyeti belirtti.

Partinin resmi Facebook sayfasından yapılan yazılı açıklamada, 2015'te yapılan "Libya Siyasi Anlaşması"ndan doğan meşru taraflarca yeniden petrol üretim ve ihracatına başlanmasından memnuniyet duydukları ifade edildi.

Açıklamada, petrol limanlarıyla ilgili krizi her aşamada takip ettikleri, çatışma taraflarına ve ülkenin kaynaklarının kötüye kullanımı karşısında her zaman açık ve sabit bir tutum içerisinde oldukları aktarıldı.

Krizi sona erdirmek, petrol tesislerinin yeniden Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi’ne bağlanması ve Ulusal Petrol Kurumu tarafından işletilmesi amacıyla tüm taraflarla iletişimde bulundukları ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çatışmanın tüm taraflarının ve bölgedeki destekçilerinin, silah zoruyla ya da meşru olmayan oyunlarla bu durumun bir oldubittiye getirilemeyeceğini anladığını ümit ediyoruz."

Krizin sona ermesine katkı sağlayan ABD gibi büyük güçler başta olmak üzere tüm taraflara, siyasi anlaşmaya bağlılıklarından dolayı teşekkür edilen açıklamada, bu tutumun uluslararası toplumu Libya’daki tarafların çözülemeyen sorunlardaki yükümlülüklerini yerine getirmeye zorlaması açısından bir dönüm noktası olmasını ümit ettikleri aktarıldı.

Libya'daki UMH bağlı Ulusal Petrol Kurumu,dün ülkenin doğusunda bulunan petrol limanlarındaki mücbir sebep halinin kaldırıldığını ve petrol ihracatının yeniden başlayacağını duyurmuştu.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin (TM) destek verdiği General Halife Hafter'e bağlı güçlerin Ra's Lanuf, Sidra, Ez-Zuveytine ve El-Harika petrol limanlarını kendilerine teslim etmesinin ardından söz konusu limanlardaki mücbir sebep halinin kaldırılması kararı alındığı belirtilmişti.

- Petrol limanları sorunu

Eski petrol tesisleri muhafız birliklerinin komutanı İbrahim el-Cedran liderliğindeki silahlı grupların, geçen ay Hafter güçlerinin kontrolündeki Petrol Hilali Bölgesi'ne saldırı düzenlemesinin ardından taraflar arasında çatışmalar yaşanmış, Cedran'a bağlı güçler bazı bölgeleri ele geçirmişti.

Ardından savaş uçaklarının da katıldığı karşı operasyonlar sonucunda Hafter'e bağlı güçler 21 Haziran'da Petrol Hilali Bölgesi'nde kontrolü ele geçirdiğini duyurmuştu. Hafter'e bağlı güçlerin sözcüsü Ahmed el-Mismari, 26 Haziran'da, Hafter'in son dönemde ele geçirilen petrol ihraç edilen limanların Trablus'taki UMH'ye değil, Tobruk yönetimine bağlı petrol kurumuna devredilmesine karar verdiğini duyurmuştu.

Ülkedeki petrol üretiminin büyük çoğunluğunun ihraç edildiği Petrol Hilali bölgesindeki kriz sonrası tüm petrol ve türevlerinin ihracatı durmuştu.

Limanların Tobruk yönetimine bağlı petrol kurumuna devredilmesinden sonra Avrupa Birliği (AB), Trablus'a bağlı petrol kurumu otoritesi dışında yürütülen satışa itiraz edeceğini duyurmuştu.

Bingazi ile Sirte illeri arasındaki pek çok kenti kapsayan Petrol Hilali Bölgesi'nde, zengin petrol rezervlerinin yanı sıra Sidra, Ra's Lanuf ve Brega petrol limanları yer alıyor. Bölge, ülkenin toplam petrol rezervinin yüzde 60'ından fazlasını barındırıyor.