Neden lisanslı oyuncakları tercih etmemiz gerektiğini düşünüyorsanız, yazımızı okuyarak yanıtlara ve detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Lisanslı oyuncak ne demek?

Lisans, popüler olan markaların film ve çizgi film karakterlerinin belirli bir süre için farklı ürün kategorilerinde kullanılması anlamına gelir. Lisansı kullanan firmaların amacı, piyasaya sürecekleri ürünlerin daha fazla satılması ve sevilmesi için onların albenilerini arttırmaya çalışmaktır. Bu nedenle örümcek adam oyuncakları, Kral Şakir peluş oyuncakları ya da herhangi bir markanın adının üzerinde yazı olan oyuncakları tasarlar ve üretirler. Buna da Lisanslı oyuncak denir. Elbette bu lisansı almak çok da kolay olmaz. Lisans bedeli ödemek ve kaliteli bir firma olduklarını kanıtlamak gibi görevleri yerine getirmeleri gereklidir.

Lisanslı oyuncak almanın önemi

Lisanslı oyuncak almadan önce oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken özellikleri belirtmek isteriz. Bunlar;

  • Çocuğun yaşına ve gelişime uygun olan,

  • Sağlığa zararlı maddeler içermeyen,

  • İlgi çekici ve uzun ömürlü

  • Eğitime destek veren

  • Kaliteli markaların oyuncaklarıdır.

Kaliteli marka denildiğinde ebeveynlerin akıllarına pahalı oyuncaklar gelebilir. Ancak bir oyuncağın pahalı olması onun kaliteli olduğu ya da yukarıdaki maddelerin her birini üstlendiği anlamına gelmez.

Her firma kendi kapasitesi ile üretim yapmaya çalışır. Ancak bu firma ürettiği ürün hakkında herkesten daha fazla bilgiye sahip olmalıdır. Hangi ham maddenin kullanılması gerektiği, ürünlerin renklerinin ne olacağı ve ürünleri kim tasarlayacağı gibi konular oldukça önemlidir. Örneğin, bir oyuncak aldığımızda bize sıradan bir ürün gibi gelebilir. Ancak Lisanslı ürünler üretilirken birçok kişinin elinden geçerler. Uzman kişiler tarafından tasarlanıp üretildikleri için çocukların sağlığına zararları olmaz. Aksine faydaları ile ünlüdürler. Bu nedenle lisanslı oyuncak almak çok önemlidir.

Kullanılan markanın kriterleri olduğu için herkese kendi markasını kullanmasına izin vermezler. Kendi kalitelerinden ödün vermek, paradan çok daha önemlidir. Bu nedenle firmanın ne üzerine üretim yapacağını, hangi maddeleri kullanacağını, hangi kesime hitap edeceğini ve kısacası her konuda bilgi almak ister ve bu bilgileri inceledikten sonra lisans taleplerini yanıtlarlar.

Orijinal oyuncak nedir?

Orijinal oyuncak, firmaların bir marka ve imaj oluşturduktan sonra kendi kalitelerini yansıtarak bir eşya tasarlamaları ve üretmeleridir, ortaya çıkan eşyaya orijinal ürün denir. Her firmanın kendine özgü tasarımları, kullandığı ham madde ve daha birçok özellikleri vardır. Kendi reklamlarını bu şekilde yaparlar. Kendi ürünlerine de kendi logolarını eklerler. Böylece oyuncağın orijinal olup olmadığını anlarız.

Orijinal oyuncak almanın önemi

Piyasaya orijinal bir oyuncak sunulduğunda eğer firma henüz yeni ise, kendini reklamları ile tanıtmaya çalışır ve zamanla kaliteli ürün ürettikleri için sevilirler. Ancak bazı kötü firmalar bu faydadan kazanım sağlamak için aynı ürünlerin sahtelerini üretir ve ürünün logosuna benzer bir tane yapıp daha uygun fiyat ile piyasaya sürer. Elbette asıl firmanın bundan haberi olmaz.

Sahte oyuncakları alan kişiler orijinal ürünlerden farklı olduğunu ve kalitesiz olduğunu ilk bakışta ya da ürünü biraz kullandıktan sonra fark ederler. İlk olarak fark eden elbette kazanır. İşte burada orijinal bir oyuncak almanın öneminden bahsedeceğiz.

Orijinal ürün almak her zaman daha avantajlıdır. Bunun nedenleri ise;

  • Orijinal oyuncaklar pahalı da olsa garantilidir. Herhangi bir problemde verilen garanti süresi içerisinde değişimini yapar ya da ürünü tamir ederler. Bunun için de ek ücret ödemeyiz.

  • Eğer ürün bozuk çıktıysa, iade edebiliriz. Bunun için fişi atmamak önemlidir.

  • Orijinal oyuncakların hangi maddelerden üretildiğini üzerindeki etikete ya da kullanım kılavuzuna bakarak öğrenebiliriz.

  • Orijinal oyuncaklar pahalı gibi görünebilir. Ancak yeni üretim yapıldığında diğer ürünler indirime girer. Bu nedenle uygun fiyata alabiliriz. Üstelik aynı şekilde garanti süresi vardır ve diğer ürünler gibi kalitelidir.

  • Orijinal oyuncaklar, bebeklerin gelişim ve yaşına uygun bir şekilde üretilir. Bu nedenle bebek ya da çocuğumuzun gelişimine uygun olarak seçimler yaparız.

  • Orijinal ürünlerin nasıl temizlenmesi gerektiği üzerinde yazılıdır.

Orijinal ve lisanslı ürünleri yetkili kişilerin haberi almadan ve izin almadan satışını yapmak ve piyasaya sürmek büyük bir sorumluluktur ve hukuken cezaları vardır. Bu cezalar hakkında bilgiler aşağıda belirtilmiştir. Bu nedenle bir diş kaşıyıcı dahi üretseniz, ürünün lisansını almalı ya da kendi markanızı kurmuş olmalısınız. Bir ürün üretilirken ham madde alımında, ürünün üretimi aşamasında ve satışında devlete vergi ödenir, bunun yanı sıra herhangi bir firmanın adı geçiyorsa ya da bir çizgi film karakterinin lisansı alındıysa, yetkili kişilerle görüşülmeli ve izin alınmalıdır. otoys oyuncak siteleri gibi sitelerden en kaliteli orijinal oyuncakları satın almanız mümkündür.

Lisanslı ürünleri satma cezası

MADDE 3 – 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/11/1995 tarihli ve 4128 sayılı Kanunla eklenen 61/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ceza hükümleri

MADDE 61/A – Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal veya hizmet üreten, satışa arz eden veya satan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Marka koruması olan eşya veya ambalajı üzerine konulmuş marka koruması olduğunu belirten işareti yetkisi olmadan kaldıran kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Yetkisi olmadığı halde başkasına ait marka hakkı üzerinde satmak, devretmek, kiralamak veya rehnetmek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde ayrıca bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçlardan dolayı cezaya hükmedebilmek için markanın Türkiye’de tescilli olması şarttır.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/01/20090128-1.htm

İmitasyon (Replika, telifli veya lisanslı) Ürün kullanma cezası

Lisanslı (Yazılım kullanmak suçtur) ürün kullanmanın henüz bilinen bir cezası olmamakla birlikte. Lisansı olan bir ürünü veya resmi üretip satmanın hapis cezasına varan cezai yükümlülüğü vardır.

Neden lisanslı ürünleri tercih etmeliyiz?

1. Daha önce belirttiğimiz gibi lisanslı ürünleri tercih etmenin önemi oldukça büyüktür ve yukarıdaki listede belirtilmiştir. Çocuklarımıza herhangi bir eşya alırken öncelikle güvenliğe ardından sağlığa önem veririz. Güvenlik için oyuncağı almadan önce çocuğun gelişimine uygun olup olmadığına bakmak yeterli olacaktır. Çünkü lisanslı ürünlerde eğer oyuncak bebekler için üretiliyorsa, hangi aya özel olarak tasarlandığı etiketinde ve kutu üzerinde belirtilir.

2. Bir lisanslı ürün aldığımızda etiketi üzerinde yer alır. Bu nedenle ürünle ilgili herhangi bir sorun yaşadığımızda hangi yetkili firma ile görüşmemiz gerektiğini çok iyi biliriz.

3. Güvenlik sonrası sağlığın önemini belirtmiştik. Öncelikle güven yazmamızın neden oyuncağın çocukların güvenliğine göre üretilmiş olmasıdır. Ardından sağlık gelir. Eğer bebeğinizin gelişimine uygun olan oyuncakları seçerseniz zaten herhangi bir problem ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Örneğin bebek 6 aylık ise, oyuncak küçük ürünler içermez ve oyuncakların parçaları çıkmaz. Bu da boğulma gibi tehlikelerin bebekten uzak olacağı anlamına gelir.

4. Sağlık açısından ise oyuncağın zararlı maddelerden yapılmadığını öğrenmek için aynı şekilde kutu üzerine ya da etikete bakarız. Böylece içimiz rahat eder. İmitasyon ya da replika olan ürünlerde bu güvene sahip olamayız.

5. Lisanslı ve orijinal ürünler çocuk gelişimini göz önünde bulundurduğu için çocuğu eğlendiren ve eğiten oyuncaklar üretirler.

6. Lisanslı ürünler çok daha sağlamdır.

Bu listeye daha birçok neden ekleyebiliriz. Sizin de aklınıza birkaç neden geldiğinden eminiz. Sonuç itibari ile lisanslı ürün almak çok daha faydalı ve önemlidir. Bu nedenle bir oyuncak satın almadan önce orijinal olup olmadığını kontrol etmemiz gerekir. Özellikle ürünlerinizi online oyuncak mağazalarından alıyorsanız, www.otoys.com.tr gibi bilindik ve lisanslı ürün satışı yapan oyuncak mağazalarından ürünleri almanızı tavsiye ederiz.