İSTANBUL (AA) - Pendik'te, tartıştığı lise öğrencisi Helin Palandöken'i silahla öldüren, 2 kişiyi de yaralayan şüpheli Mustafa Yetgin'in yargılandığı davanın duruşması, isim benzerliği nedeniyle yanlış sanığın getirilmesi dolayısıyla yapılamadı.

Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, müştekiler Helin Palandöken'in babası Nihat Palandöken, olayda yaralanan Cemil Yıldız ve Deniz Morsümbül ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada, CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Mehmet Tüm ve Ali Şeker'in de de aralarında bulunduğu çok sayıda izleyici de hazır bulundu.

Duruşmanın başlamasının ardından sanık avukatı Zehra Sürer, sanık kürsüsünde bulunan kişinin davanın asıl sanığı olmadığını fark ederek, mahkeme heyetine durumu bildirdi.

Bunun üzerine kimlik bilgileri sorulan sanığın "Ben bu davanın sanığı değilim. Benim böyle bir dosyam yok" demesi üzerine, mahkemeye yanlış sanık getirildiği ortaya çıktı.

Kısa bir süre duruşma salonundan çıkan Mahkeme Heyeti Başkanı Meliha Aşkın, cezaevi ile telefonla irtibata geçildiğini, bu dava dosyasının sanığının "Mustafa Yetgin" olduğunu, cezaevinde "Mustafa Yetkin" adında başka bir sanığın bulunduğunu, bununla ilgili bir karışıklık yaşandığının bildirildiğini, asıl sanık Mustafa Yetgin'in ise cezaevinden çıkışının sağlanmadığını tutanağa yazdırdı.

Söz verilen taraf avukatları, sanık Mustafa Yetgin'in hazır bulunduğu duruşmada savunmalarını yapmak istediklerini belirterek, davanın ertelenmesini talep etti.

Bu arada söz alan baba Nihat Palandöken'in avukatı Emrah Daylan, "Sanığın tutuklu bulunduğu Maltepe 1 nolu L Tipi Kapalı Cezaevine cezaevine yazı yazılarak, son bir yılda bu dosyada yaşanan şekilde yanlış sanık gönderilme olayının mevcut olup olmadığının sorulmasını talep ederiz. Zira bu dosya kamuoyunda vicdanları yaralayan bir davadır." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, cezaeviyle yapılan görüşmede, sanığın cezaevinden mahkemeye sevk için çıkışının yapılmadığını, istendiği takdirde çıkışının yapılacağının bildirildiğini, ancak dosyanın kapsamlı olduğunu ve saatin geç olduğunu, sanığın cezaevinden getirilmesinin vakit alacağını, bu nedenle sağlıklı yargılama yapılamayacağını belirtti.

Bu nedenle duruşmayı erteleyen mahkeme heyeti, dosyanın sanığı Mustafa Yetgin'in yazılan müzekkereye rağmen hazır bulundurulmaması nedeniyle ilgililer hakkında gereği yapılmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına karar verdi.


- Duruşma bitiminde açıklama

Davanın ertelenmesinin ardından salondan çıkan taraflar, duruşmaya yanlış sanık getirilmesine tepki gösterdi.

Adliye dışında açıklama yapan avukat Emrah Daylan, Türk yargı sisteminde çok az görülen bir olayla karşı karşıya geldiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Sizlerin de gördüğü üzere buraya 300-400 tane izleyicimiz, kadın platformlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, milletvekillerimizin bulunduğu bir ortamda cezaevinden yanlış sanık geldi. Sanık duruşma salonunda çıktı, 'benim böyle bir duruşmam yok' dedi. Heyet soruyor 'ismin Mustafa Yetkin mi?’ 'Evet ismim Mustafa Yetkin'. 'Hangi cezaevinden geliyorsun? Maltepe Cezaevinden geliyorum.' Anne-baba adı da tutsa yanlış adam az kalsın cezalandırılacak. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Sonra biz duruşmaya ara verilmesini istedik. Heyet duruşmaya ara vererek cezaevini aradı. Cezaevinden yanlış Mustafa Yetgin'in gönderildiği ortaya çıktı."

Daylan, "Sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız başta olmak üzere herkesin yanımızda olduğu kamuoyunda bu kadar net, açık bilenen bir dosyada böyle hata yapılması, biz bunu hata olarak değerlendirmek istiyoruz, iyi niyetli olarak değerlendirmek istiyoruz, takdir şu andan itibaren sayın savcılıkta. Savcılığın cezaevi yetkilileri hakkında gerekli işlemi yapacağına inanıyoruz." dedi.

Baba Nihat Palandöken de, "Ben 10 günlük işimi gücümü bıraktım, kendimi bugüne hazırladım ve kamuoyu da kendini bugüne hazırlamıştı. Ama karşıma böyle bir sanık çıkardı ki, akli dengesi yerinde olmayan bir insan. Bu mümkün değil." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise, "Müzekkerenin konusuna, cezaevinde tutuklu olan sanığın ismi, soyadı, anne-baba adı, vatandaşlık kimlik numarası ve en önemlisi işlediği suçun türü yazılır. Yazılan o müzekkereye göre sanığın duruşmaya getirilmesi lazım. Getirilen sanık insan öldürme suçundan yargılanan bir sanık değil, gasptan dolayı yargılanan bir sanığı buraya getirdiler. Yani okuma yazması olan, birazcık işine özen gösteren bir insan o yazıyı okuduğu zaman bu sanığın, o sanık olmadığı açık ve net ortaya çıkar." ifadelerini kullandı.


- Olay

Mustafa Yetgin, Pendik Güzelyalı Tren istasyonunda, 13 Ekim 2017'de tartıştığı lise öğrencisi Helin Palandöken'i silahla vurmuş, burada bekleyen 2 kişiyi de yaralamıştı. Palandöken olay yerinde hayatını kaybetmiş, yaralılar ise hastaneye kaldırılmıştı.

Pendik Ticaret Meslek Lisesi'ne giden şüpheli, burada intihara kalkışmış, polis ekiplerince gözaltına alınmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüpheli Yetgin'in, lise öğrencisi Palandöken ile kısa bir süre arkadaşlık yaptıkları, olay tarihinden iki ay önce Palandöken'in şüpheli ile olan arkadaşlığına son verdiği ve görüşmek istemediği anlatılıyor.

Yetgin'in, Helin Palandöken'e tutkulu şekilde bağlandığı aktarılan iddianamede, Palandöken'in olumsuz tutum takınması üzerine bu duruma öfkelenen şüphelinin öldürmek için plan yaptığı ve olayda kullandığı pompalı olarak tabir edilen şarjörlü av tüfeğini olaydan kısa bir süre önce satın aldığı kaydediliyor.

İddianamede, Mustafa Yetgin'in, Helin Palandöken'i "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması, diğer mağdurlara yönelik de "silahla kasten öldürmeye teşebbüs", "kasten silahla yaralama", "iş yerinde silahla yağma", "tehdit" ve "genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak" suçlarını işlediği gerekçesiyle de 21 yıl 6 aydan 39 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.