BEYRUT (AA) - Lübnan'ın, İsrail tarafından egemenliğine yönelik ihlalleri Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Barış Gücü'ne (UNIFIL) ilettiği bildirildi.

Lübnan ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Lübnan ve İsrail ordusundan yetkililer, iki ülkenin sınırında yer alan Rasu'n-Nakura bölgesinde UNIFIL Komutanı General Stefano Del Col başkanlığında bir toplantı yaptı.

Toplantı sırasında Lübnan'ın hava, deniz ve kara sınırlarının egemenliği ile kaynaklarını korumaya bağlılığına işaret eden Lübnanlı yetkililer, İsrail tarafından egemenliğini ihlal eden provokasyon eylemlerini UNIFIL'e iletti.

UNIFIL'den yapılan yazılı açıklamada ise Lübnan ve İsrail ordu heyetleriyle gerçekleştirilen toplantıda UNIFIL'in görev yaptığı bölgeye ilişkin konuları ve özellikle iki ülke arasındaki Mavi Hat'tın ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in ihlallerinin önüne geçilmesinin yanı sıra Mavi Hat bölgesinde gerginliğin yaşanmaması için tarafların UNIFIL ile iş birliği içerisinde olması vurgusu yapıldı.

UNIFIL Komutanı Del Col, "Bölgesel gerginliklere rağmen UNIFIL'in görev bölgesinde sükunet hüküm sürüyor." dedi.

Lübnan'da iç savaşın başlamasının ardından İsrail, 1978'de Lübnan topraklarına girdi ve ülkenin güneyini işgal etti. Aynı yıl BMGK, İsrail'e kuvvetlerini Lübnan'dan çekmesi için çağrı yaptı.

BMGK, Lübnan'ın isteği üzerine, İsrail kuvvetlerinin çekilmesini doğrulamak, barışı ve güvenliği yeniden sağlamak ve Lübnan hükümetine ülkenin güneyi üzerindeki otoritesini yeniden kurması için yardım etmek amacıyla 19 Mart 1978'de UNIFIL'i kurdu.