BEYRUT (AA) - Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan, "İslami tutuklular" için genel af talebinde bulundu.

Lübnan hapishanelerindeki "İslami tutuklular" olarak nitelenen mahkumların aileleri, başkent Beyrut'taki Daru'l Fetva Kurumunda, Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından yayımlanan açıklamada, Müftü Deryan'ın "Lübnan'ın farklı hapishanelerinde tutulan yüzlerce İslami tutuklu için genel af talebimizi bir kez daha yeniliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, genel af talebinin sadece Daru'l Fetva Kurumunun değil Lübnan'da yaşayan tüm Müslümanların ortak isteği olduğu vurgulandı.

Ailelerin, "İslami tutukluları" hariç tutacak bir genel af çıkarılmasından endişe duyduklarını belirtmesi üzerine, Müftü Deryan'ın "İslami tutukluları hariç tutacak bir genel af kanununa karşı çıkacağımızdan ve genel affın İslami tutukluları da kapsaması için mücadele edeceğimizden emin olabilirsiniz." dediği kaydedildi.

Lübnan cezaevlerinde "İslami tutuklular" olarak nitelenen ve yıllardır mahkemeye çıkarılmadan tutulan yüzlerce kişi bulunuyor.

Söz konusu tutuklular, mayıs ayında "açlık grevi başlatmış ve genel af çıkıncaya kadar devam edeceklerini" açıklamıştı.

Açlık grevindeki tutukluların aileleri, Beyrut'un doğusundaki ülkenin en büyük hapishanesi olan Rumiyye Hapishanesi'nin önünde toplanarak gösteri düzenlemişti. Yakınlarının yargılama olmadan yıllardır hapishanede tutulduğunu vurgulayan aileler, sünni oldukları için bu haksızlığa maruz kaldıklarını iddia etmişlerdi.

İçişleri Bakanlığı ve Darul Fetva Kurumu yetkililerinden oluşan bir heyet, Rumiyye Hapishanesi'ne giderek, açlık grevi yapan tutuklularla görüşmüş daha sonra yaklaşık bin tutuklunun katıldığı açlık grevi sona ermişti.