BEYRUT (AA) - VESİM SEYFEDDİN - Lübnan'ın 1920'de kurulduğu günden bu yana ilk kez yurt dışındaki gurbetçiler genel seçimler için sandık başına gidecek.

Ülkede 6 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler için yurt dışında yaşayan Lübnanlıların 27,28 ve 29 Nisan'da oy kullanması bekleniyor.

Lübnan parlamentosu 16 Haziran 2016'da yeni seçim kanununu onayladı. Kanuna göre ülkedeki 15 seçim bölgesinde 128 milletvekili seçilecek. Ayrıca yurt dışında ikamet eden Lübnanlılara da ismi seçmen listesinde bulunması ve oy kullanmaya aykırı bir hukuki durumu olmaması kaydıyla sandık başına gitme hakkı veriliyor.

Hükümet kaynakları, Dışişleri Bakanlığının, gurbetçilerin bulundukları ülkedeki Büyükelçiliklere kaydolmaları için her türlü imkanı sunduğunu belirtti.

Daha önce bunun siyasi ve mezhep odaklı sebeplerle engellendiği, ancak artık gurbetçilerin de ülkedeki siyasi hayatta söz hakkı olması için çalışmalar yapıldığı ifade edildi.

- Seçmen sayısı

5.3 milyon nüfuslu Lübnan'ın 3 milyon 744 bin 245 vatandaşı ülkede yaşarken, geri kalanı yurt dışında ikamet ediyor.

Lübnan'daki seçmenlerin yüzde 63'ünü Müslümanlar, yüzde 37'sini ise Hristiyanlar oluşturuyor.

Gayri resmi verilere göre gurbetçilerin 600 bini oy kullanma yaşında olduğu; Avustralya, Kanada, Körfez ülkeleri ve Avrupa gibi ülkelerde yaşadıkları belirtildi.

- Parlamentodaki dağılım

Lübnan parlamentosunda sandalyelerin belirlenmesinde oy oranından önce kanunla belirlenen kontenjanlar etkili oluyor. Buna göre sandalyelerin yüzde 50'si Hristiyanlara, yüzde 50'si Müslümanlara veriliyor. Yani 64 sandalye Hristiyanlara, 64 sandalye de Müslümanlara ayrılıyor.

Hristiyanların sandalye dağılımı 34 Maruni, 14 Ortodoks Rum, 8 Katolik Rum, 6 Ermeni, 1 Anglikan, 1'i küçük azınlıklardan oluşuyor.

Müslümanlara ayrılan sandalyelerden ise 27'si Sünni, 27'si Şii, 8'i Dürzi, 2'si Nusayrilere tahsis ediliyor.

Meclis başkanlığını ise Şii biri yapıyor.

- Gurbetçilerin etkileri

Lübnan kamuoyunda gurbetçilerin, genel seçimlerde sonuçlara etki edeceği belirtiliyor. Ülkedeki partilerin gurbetçilerin oylarını toplamaya çalıştığı, bazı siyasetçilerin bunun için yurt dışı gezileri yaptığı aktarıldı.

Hristiyan akımdan Dışişleri Bakanı Özgür Yurtsever Hareketinden Cibran Basil, yaptığı basın açıklamasında siyasi güçlerin, oy almak için gurbetçi silahını kullanmaya çalıştığını belirtti.

Basil, Afrika'daki Şiilerin Hizbullah lehine oy kullanacağını ancak ABD'deki Şiilerin, Hizbullah'ı terör listesine alan ABD yönetimi tarafından takip altına alınma endişesiyle Hizbullah'a oy vermeyeceğini ifade etti.

Avrupa, Avustralya, Kanada ve Körfez ülkelerindeki gurbetçilerin, Hizbullah'a karşı 14 Mart Hareketine oy vereceğini aktaran Basil, bunların yanı sıra gurbetçiler ile kurduğu ilişkilerin seçimlerde partisine fayda sağlayacağını kaydetti.