ÜSKÜP (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, sığınmacı akını konusundaki tutumlarında kararlı olduklarını belirterek "Göçü yönetmek yerine engellemek zorundayız" dedi.

Szijjarto, Makedonya ziyareti kapsamında mevkidaşı Nikola Dimitrov ile bir araya geldi. Başkent Üsküp'teki görüşmede 2018 İş Birliği Eylem Planı imzalandı.

Bakan Szijjarto, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ülkesinin Makedonya ile güvenlik ve ekonomi alanlarındaki iş birliğine önem verdiğini belirtti.

Sığınmacı krizine de değinen Szijjarto, yasa dışı göçmenlerin Avrupa Birliği'ni (AB) büyük krize soktuğunu savunarak "Tutumumuzda kararlıyız. Göçü yönetmek yeri engellemek zorundayız." diye konuştu.

Szijjarto, Macaristan hükümetinin, gelecek yılın ekim ayına kadar Makedonya'nın güney sınırını korumaya yardım edeceğini söyledi.

Makedonya Dışişleri Bakanı Dimitrov da hiçbir AB ülkesinin yasa dışı göçten yararı olmayacağını dile getirerek 2015 yılındaki sığınmacı akınının tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı.

İki ülke arasında imzalanan 2018 İş Birliği Eylem Planı'na da değinen Dimitrov, bu sayede ikili ilişkiler, Makedonya'nın NATO ve AB entegrasyonu, ekonomi, bilim ve yasa dışı göçle mücadele gibi alanlarda ikili iş birliklerinin yapılacağını belirtti.

Dimitrov, "2018 yılındaki Avrupa-Brüksel trenini kaçırmamak için her şeyi yapmaya kararlı olduğumuzu vurguladım." diye konuştu.

Szijjarto, ülkedeki temasları çerçevesinde Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Meclis Başkanı Talat Caferi tarafından da kabul edilecek.