BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Avrupa Birliği'nin (AB) 2021-2027 yıllarını kapsayan bütçe tasarısından memnuniyetsizliğini dile getirerek, tasarıdan Orta Avrupa ülkelerinin olumsuz etkileneceğini söyledi.

Gulyas, düzenlediği haftalık basın toplantısında, AB'nin 2021-2027 yıllarını kapsayan bütçe tasarısının kabul edilmez olduğunu çünkü tasarının "AB kaynaklarını fakir ülkelerden zengin ülkelere aktardığını" iddia etti.

Macar hükümetinin, söz konusu tasarıyı desteklemeyeceğini kaydeden Gulyas, ''Tasarıdan en fazla Orta Avrupa ve Balkan ülkeleri olumsuz etkilenecek.'' dedi.

Gulyas, Orta Avrupa ülkelerinin son dönemde ekonomi alanında ciddi bir gelişme gösterdiğini, AB'nin tasarısına göre ise söz konusu ülkelere yapılan yardımların AB kriterlerine uymayan ekonomi politikaları izleyen diğer üye ülkelere aktarılmasının öngörüldüğünü savundu.

İngiltere'nin AB'den ayrılması (Brexit) nedeniyle AB bütçesinin azalmasının beklendiğine de işaret eden Gulyas, AB fonlarının üye ülkeler arasında adil bir şekilde dağıtılmasını istedi.

Gulyas, AB bütçesinin, AB'nin ortak sınırlarının korunmasını da desteklemesi gerektiğini savunarak, Macaristan'ın sığınmacıların girişini engellemek için yaptığı harcamaların bir kısmının AB tarafından karşılanması gerektiğini dile getirdi.

Başbakan Viktor Orban da 4 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, 2021-2027 yıllarını kapsayan AB bütçesinden memnun olunmaması halinde ülkesinin AB Konseyi'nde aleyhte oy kullanacağını söylemişti.

AB Komisyonu tarafından sunulan 2021-2027 bütçesinin yürürlüğe girmesi için tüm AB üyelerinin onayı gerekiyor.