BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, kamuoyunda "Soros'u durdur" adıyla bilinen kanun tasarısını eleştiren Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'a tepki gösterdi.

Bakan Szijjarto, Asselborn'un, Der Tagesspiegel gazetesine verdiği röportajda, Macar hükümetinin yasa dışı göçle mücadele kapsamında hazırladığı ve 14 Şubat'ta meclise sunduğu "Soros'u durdur" adıyla bilinen kanun ile ilgili, ''Avrupa Birliği'nin (AB) ayağa kalkması, tepki göstermesi ve 7. maddeyi çalıştırması gerekli.'' değerlendirmesini eleştirdi.

Szijjarto, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, Asselborn'un tüm sınırları aştığını savunarak, ''Lüksemburg Dışişleri Bakanı Macaristan'dan nefret ediyor. Kendisi bağnaz bir şekilde göçmenlik taraftarı. George Soros'un istediğini yerine getiren, göçmen destekçisi bir siyasetçi.'' diye konuştu.

Orban hükümetinin Macaristan'ın güvenliğini koruduğunu belirten Szijjarto, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn'un, Macar asıllı ABD'li iş adamı George Soros ve Macaristan'daki dostlarıyla birlikte ülke sınırındaki tel örgüyü yıkarak Macaristan'ı sığınmacılarla doldurmak istediğini iddia etti.

Szijjarto, ''Lüksemburg Dışişleri Bakanı'nın saçma sözlerine Macarların ihtiyacı yok. Macarlar doğrunun ne olduğunu biliyor.'' ifadelerini kullandı.

- "Soros'u durdur" kanunu

Kanun tasarısına göre, sığınmacıların Macaristan'a girişine ya da ülkede yaşamasına yardımcı olan tüm kuruluşlar ''göçü destekleyen kuruluş'' olarak tanımlanacak ve İçişleri Bakanlığının izniyle faaliyet gösterebilecek.

Tasarıda, yurt dışından maddi destek alan ve yasa dışı göçü destekleyen kuruluşlara yüzde 25 vergi getirilmesi ve söz konusu gelirlerin sınır korumasında kullanılması öngörülüyor.

Macaristan'ın ulusal güvenliğini tehdit eden Macar vatandaşlarının Schengen sınır bölgesine 8 kilometreden daha fazla yaklaşmamasını öngören tasarıda, ihtiyaç halinde yabancı uyruklu kişilerin ülkeye girişleri de yasaklanabilecek.

- Macar hükümeti ve Soros krizi

Sığınmacı karşıtı tutumuyla bilinen Macaristan hükümeti, Macar asıllı iş adamı George Soros'u, finanse ettiği sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yıllık 1 milyon sığınmacıyı Avrupa'ya taşımakla suçluyor.

Macar hükümeti, daha önce ülke genelinde Soros karşıtı kampanya da başlatmıştı.